Penkios knygos, sugrąžinsiančios meilę literatūrai

  • Teksto dydis:

Per pamišėlišką gyvenimo ritmą, gausybę darbų, o pagaliau su jais susidorojus, dėl noro tiesiog ištiesti kojas ir apie nieką daugiau negalvoti, knygų skaitymas neretai nustumiamas kažkur į antrą planą tarsi atostogų prabanga.

Net ir sukantis tarp rudeniškos rutinos įmanoma atrasti laiko atversti knygą, nuskraidinsiančią jūsų vaizduotę į visai kitokią kasdienybę. Pamėginkite kas vakarą žiūrimą serialą bent kelioms dienoms pakeisti valanda su geru romanu. Esame beveik įsitikinę, jog tai taps nauju seniai užmirštu, mėgstamu įpročiu. Štai penkios knygos, tiek jau tapusios klasika, tiek dar tik pasirodysiančios knygynuose ir labai laukiamos skaitytojų, kurios padės patirti didžiulį skaitymo malonumą.

E.M.Remarkas "Trys draugai"

Erichas Maria Remarkas – unikalus rašytojas. Jo rašymo stilius, nors paprastas ir suprantamas net jauniems ar neįgudusiems skaitytojams, paliečia širdį vaizdingumu bei netikėtomis metaforomis. Mėgstantiems pieštuku pasibraukti patikusias citatas, skaitant jo kūrinius, neretai kyla klausimas, ar nevertėtų pabraukti tiesiog visos knygos. "Trys draugai" – vienas garsiausių šio prarastosios kartos rašytojo romanų, pasakojantis apie trijų karą išgyvenusių vyrų draugystę, gyvenimą bandant grįžti į taikią kasdienybę ir, žinoma, meilę. Tai odė besąlygiškai ištikimybei draugams ir tikrajam džentelmeniškumui.

Ch.Bukowski "Paprastos beprotybės istorijos"

Apie Charlesą Bukowski, kaip ir apie politinę situaciją ar į "Eurovizijos" dainų konkursą siunčiamus kandidatus, nuomonę turi kone kiekvienas. Vieni šį literatūros maištininką garbina, kitiems jo literatūra atrodo kupina tamsos, cinizmo ir nešvankybių. "Paprastos beprotybės istorijos" – trumpų istorijų, pasakojančių apie menininkų, girtuoklių, meilužių ir nusikaltėlių gyvenimo epizodus, rinkinys. Neretai šių istorijų paradoksalumas skaitytoją priverčia nervingai juoktis ar gūžčioti pečiais, tačiau labiausiai įstringa suvokimas, kad šios istorijos rašytojui – tiesiog paprasta jo beprotiško gyvenimo kasdienybė.

J.Kerouacas "Kelyje"

Tai garsiausias rašytojo romanas, tapęs tarsi Biblija visai tų laikų hipių ir bitnikų kultūrai, tikėjusiai laisve, meile bei gyvenimo spontaniškumu. Kaip ir galima spėti iš kūrinio pavadinimo, visas knygos veiksmas sukasi apie kelią. Šis keliavimas, maišant skirtingas Amerikos valstijas, nėra kelionė į konkretų tašką, nes pati kelionė ir yra gyvenimas – nenuspėjamas ir nesuplanuotas. Šis kūrinys tikrai padės pabėgti nuo atsakomybių kupinos kasdienybės, o galbūt net privers persvarstyti savo gyvenimą ir bent jau mintyse pastūmės į kelionę, kiek ilgesnę nei savaitgalis.

C.McCullough "Erškėčių paukščiai"

Viena žinomiausių, skaitomiausių ir labiausiai įtraukiančių meilės istorijų XX a. literatūroje. Romane pasakojama meilės istorija, kuriai dar tik prasidedant, jau nulemta liūdna baigtis. Romano veiksmas sukasi apie trijų vienos šeimos kartų gyvenimą, tarpusavyje persipynusį it voratinklis. Jei mėgstate istorijas apie jausmus, kurių padėti į šalį negali iki paskutinio puslapio, "Erškėčių paukščiai" – idealiai tam tinkantis literatūrinis šedevras!

K.Sabaliauskaitė "Silva rerum IV"

Tai turbūt laukiamiausia lietuviška knyga šį rudenį, kurios pirmųjų dalių pristatinėti greičiausiai nereikia. Bestseleriais tapę Kristinos Sabaliauskaitės istoriniai romanai, kuriuose Lietuvos didikų gyvenimų kronikos susipina su intriguojančiais istoriniais įvykiais, netrukus pasipildys dar viena, paskutine dalimi. Būtent už romanų "Silva rerum" ciklą istorikė, mokslų daktarė ir rašytoja K.Sabaliauskaitė apdovanota daugybe garbingų apdovanojimų, tarp kurių Metų knygos titulas, Jurgos Ivanauskaitės vardo premija, "Šv.Kristoforas". Skaitytojai, jau spėję pasimėgauti išskirtiniu, vaizdingu ir dėmesį prikaustančiu K.Sabaliauskaitės rašymu, tikrai supras, kodėl pirmoji "Silva rerum" dalis įtraukta į Lietuvių literatūros instituto kūrybiškiausių knygų dvyliktuką. Tad jei buvote vieni iš daugelio, susižavėjusių "Silva rerum" romanais, lapkričio pabaigoje nepamirškite užsukti į knygyną.


Šiame straipsnyje: knygosSkaitymasliteratūra

NAUJAUSI KOMENTARAI

lotos

lotos portretas
Tris iš šių penkių knygų skaičiau, patiko. "Trys draugai" tikrai gera knyga. Kas skaito, tas pergyvena tūkstantį gyvenimų, kas neskaito-tik vieną

laukiam

laukiam portretas
K.Sabaliauskaites 4 dalies
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių