Paveldosaugininkai tiria Jurbarko rajone rastą kalaviją

Paveldosaugininkai tiria praėjusią savaitę Jurbarko rajone rastą kalaviją. Manoma, kad jis galėjo būti pagamintas XIII amžiuje.

„Žvelgiant iš nuotraukų, tai galėtų būti vienetinis daiktas. (...) Tokio tipo kalavijas yra saugomas Vytauto Didžiojo muziejuje ir dar vienas yra žinomas toks kalavijas, o čia būtų trečiasis“, – BNS sakė Lietuvos nacionalinio muziejaus atstovas ryšiams su žiniasklaida Arminas Šileikis.

Kalavijas rastas Jurbarko rajone. Vietos gyventojas radinį perdavė savivaldybei, o ši kreipėsi į Kultūros paveldo departamento Tauragės skyriaus specialistus. Šiuo metu vertybė perduota saugoti į Vilnių, kur specialistai tirs ginklo amžių, autentiškumą, būklę ir vertę.

„Kilnojamų kultūros vertybių vertinimo taryba įvertins, ar jis turi istorinės, mokslinės, archeologinės, meninės vertės. Iš visko panašu, kad šią vertę jis turės. Tada bus kreiptasi į Kultūros ministeriją dėl muziejaus parinkimo šiam daiktui saugoti“, – BNS sakė departamento Kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Nijolė Vaitiekūnaitė.

Tačiau muziejininkai nerimauja dėl radinio būklės. Pasak Nacionalinio muziejaus archeologų, kalavijas turėtų būti tuojau pat restauruojamas, kad būtų apsaugotas nuo irimo proceso.

Galimybe eksponuoti šį ginklą domisi ir Jurbarko muziejus, ir Nacionalinis muziejus.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių