Pašto ženklas primins saugotiną žemaitukų arklių veislę

  • Teksto dydis:

Viduramžiais aršiuose mūšiuose lietuviams nuo priešų atsilaikyti padėjusi žemaitukų arklių veislė bus įamžinta pašto ženkle. Šį šeštadienį, birželio 25 dieną, į apyvartą Lietuvos paštas išleidžia pašto bloką „Lietuvos gyvūnai. Žemaitukai“.

Pašto bloką sukūrė dailininkė Giedrė Gabnienė. Jo tiražas – 50 tūkst. egzempliorių, pašto ženklo nominalas – 1,56 euro.

„Leidžiami pašto ženklai mums primena iškilias kultūros ir meno asmenybes, istorines sukaktis, pasiekimus. Šįsyk pašte ženkle bus įamžintas saugotinos žemaitukų veislės arklys. Tai – mūsų tautos istorijos ir kultūros gyvasis paveldas, o drauge ir unikali pasaulio biologinės įvairovės dalis“, – teigė Lietuvos pašto Pardavimų tarnybos direktorius Aurimas Čiagus.

Kartu su pašto bloku apyvartoje pasirodys ir pirmosios dienos vokas. Šeštadienį pašto korespondencija, apmokama naujuoju pašto ženklu, Vilniaus centriniame pašte bus antspauduojama pirmosios dienos datos spaudu.

Žemaitukai yra viena seniausių arklių veislių Europoje, žinoma nuo VI–VII amžiaus. Viduramžiais žemaitukai garsėjo pasaulyje kaip geriausia kovinių žirgų veislė. Jie buvo pagrindiniai lietuvių karo žirgai kovose su kryžiuočiais ir Aukso orda. Žemaitukų veislė yra laikoma svarbia lietuvių etninio kultūros paveldo dalimi.

Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacija žemaitukus pripažino saugotina veisle ir įtraukė į Pasaulio žemės ūkio gyvūnų katalogą.

Per metus Lietuvos paštas išleidžia 25–27 pašto ženklus. Lietuvos paštas taip pat teikia kurjerių, logistikos ir finansinio tarpininkavimo paslaugas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių