Paskelbti apdovanojimų „Sidabrinė gervė 2009" nominantai

Gegužės 29 dieną vyksiantys Lietuvos kino ir televizinio kino apdovanojimai „Sidabrinė gervė 2009" turėtų suvienyti išsibarsčiusius kino kūrėjus, teigia organizatoriai.

„Mano mintyse yra tik viena, kad šita kino bendruomenė, ji yra ganėtinai didelė ir įdomi, bet kažko truputį išsibarsčiusi. Mano noras būtų toks, kad be jokių spekuliacijų, be priešpriešinių minčių, kad į šituos apdovanojimus žvelgtų kaip normalų bendravimą", - pirmadienį vykusioje spaudos konferencijoje tvirtino projekto iniciatorius prodiuseris Rolandas Skaisgirys.

Kino prodiuserės Uljanos Kim teigimu, šie apdovanojimai gali sutelkti dažnai besipykstančius kino kūrėjus.

„Turint omenyje, kad mes (kino kūrėjai - red. past.) kiekvienais metais mėgstam kontraversiškai pasiginčyti viešai, kadangi visada trūksta pinigų, tai vienintelė pozityvi šventė, kuri reikalinga visiems, tiek kino kūrėjams, tiek ir kino mylėtojams, kuriems tai tuo pačiu didelė šventė", - teigė U.Kim.

Komisijos, kurią sudaro kino režisieriai Marijonas Giedrys ir Audrius Stonys, kino kritikė Živilė Pipinytė, aktorius Vidas Petkevičius ir operatorius Ramūnas Greičius, vadovė, Šiaurės šalių kino forumo „Scanorama“ direktorė Gražina Erlickaitė pristatė apdovanojimų nominantus, kurie pasidalins 14 sidabrinių statulėlių.

Geriausiu pilnametražiu kino filmu pretenduoja tapti „Duburys" (rež. Gytis Lukšas), „Perpetuum Mobile" (rež. Valdas Navasaitis) ir "Artimos šviesos" (rež. Ignas Miškinis).

Geriausio dokumentinio filmo apdovanojimui yra pristatyti „Vabzdžių dresuotojas" (rež. Donatas Ulvydas, Linas Augutis, Marekas Skrobeckis ir Rasa Miškinytė), „Išpažintis" (rež. Oksana Buraja) ir „Dangaus šešėlis" (rež. Romas Lileikis).

Geriausio trumpametražio filmo apdovanojimo nominantais tapo „Balkonas" (rež. Giedrė Beinoriūtė), „Gėlės" (rež. Giedrius Zubavičius) ir „Vilkas" (rež. Julius Zizas).

Geriausiu TV filmu gali tapti „Nekviesta meilė" (rež. Kristina Kunčinaitė), „Broliai" (rež. Valdas Babaliauskas) ir „Baras" (rež. Giedrė Žičkytė).

Geriausiu animacinio filmo apdovanojimui nominuoti „Vaikystės dienoraštis" (rež. Antanas Skučas), „Giesmė" (rež. Algirdas ir Aurika Seleniai) bei „Prezidentas" (rež. Nijolė Valadkevičiūtė).

Geriausio režisieriaus apdovanojimui nominuoti Giedrė Beinoriūtė („Balkonas"), Donatas Ulvydas, Linas Augutis, Marekas Skrobeckis ir Rasa Miškinytė („Vabzdžių dresuotojas") ir Romas Lileikis („Dangaus šešėlis").

Geriausiu aktoriumi gali tapti Giedrius Kiela („Duburys"), Gediminas Girdvainis („Vabzdžių dresuotojas") ir Dainius Gavenonis („Perpetuum Mobile", „Artimos šviesos"), aktore - Oksana Borbat („Duburys"), Gabija Ryškuvienė („Neskubėk gyventi") ir Julija Goyd („Perpetuum Mobile").

Geriausio antraplanio aktoriaus apdovanojimui yra nominuoti Rolandas Kazlas („Balkonas"), Vladimiras Jefremovas („Duburys"), Vladas Bagdonas („Gėlės"), antraplanės aktorės - Jūratė Onaitytė („Duburys"), Elvyra Žebertavičiūtė („Gėlė"), Jevgenija Verenica („Duburys").

Geriausio scenarijaus apdovanojimui yra pristatyti Linas Augutis, Donatas Ulvydas ir Jonas Banys („Vabzdžių dresuotojas"), Giedrė Beinoriūtė („Balkonas") ir Gytis Lukšas („Duburys").

Geriausiu operatoriumi gali tapti Viktoras Radzevičius („Duburys", „Dangaus šešėlis"), Rolandas Leonavičius („Artimos šviesos") ir Vladas Naudžius („Perpetuum Mobile", „Vilkas").

Geriausio kompozitoriaus darbo apdovanojimui nominuoti Linas Rimša („Vabzdžių dresuotojas"), Titas Petrikis („Hot dog") ir Giedrius Puskunigis („Gėlė").

Taip pat sukurtos dvi naujos nominacijos geriausiam studento darbui ir geriausiam profesinės meistrystės darbui. Pirmajam apdovanojimui yra pristatyti „Savižudis" (rež. Mindaugas Sruogius), „Bjaurus sapnas" (rež. Dovilė Šarutytė) ir „Alkis" (rež. Julija Zubavičienė)

Geriausiam profesinės meistrystės darbo apdovanojimui yra nominuoti Rasa Miškinytė kaip geriausia prodiuserė („Vabzdžių dresuotojas"), Artūras Pugačiauskas už geriausią metų garsą („Vabzdžių dresuotojas", „Gėlės") ir Jurgita Gedvilaitė kaip geriausia metų dailininkė („Vabzdžių dresuotojas").

Iš viso komisijai buvo pateikti 5 pilnametražiai, 6 trumpametražiai, 9 dokumentiniai, 9 animaciniai, 7 televizijos filmai ir 4 studentų darbai.

Praėjusiais metais pirmą kartą vykusiuose apdovanojimuose dėl keturiolikos statulėlių varžėsi 42 kino ir televizijos kūrėjai. Geriausiu vaidybiniu filmu buvo pripažintas Kristinos Buožytės filmas „Kolekcionierė".


Šiame straipsnyje: Sidabrinė gervė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių