Paskelbtas „The Man Booker“ literatūros premijos sąrašas

Paskelbtas trumpasis prestižinės tarptautinės literatūros „Bookerio“ premijos „The Man Booker“ sąrašas. Kandidatų į premiją sąraše neliko tokių garsių autorių, kaip JM Coetzee, AL Kennedy ar Elizabeth Strout kūrinių, nors jų knygos buvo įtrauktos į ilgąjį sąrašą.

Komisija paskelbė šešias knygas kandidates, o nugalėtojas, kuriam atiteks 50 tūkst. svarų sterlingų, bus paskelbtas spalio 25 d.

Į sąrašą pakliuvo škotų autoriaus Graeme’o Macrae Burnet knyga „His Bloody Project“, kurioje pasakojama apie žmogžudystę XIX a. nedidelėje bendruomenėje. Šis netradicinis trileris giriamas už talentingai aprašytus kraštovaizdžius, eksperimentavimus forma ir kalba.

Kita knyga – amerikiečių autoriaus Paulo Beatty „The Sellout“. Tai satyriškas romanas apie rasizmą, pasakojantis apie vyrą, kuris siekia sugrąžinti segregaciją į vietinę mokyklą. Atsiliepimuose apie knygą rašoma, kad autorius humorą čia naudoja tai profesionaliai, kaip anesteziologas nuskausminamuosius.

Sąraše yra ir britų autorės Deborah Lecy knyga „Hot Milk“. Ši autorė į trumpąjį sąrašą jau buvo pakliuvusi 2012 m., o šiame romane nagrinėjamos moterų įniršio, seksualumo, ryšių tarp motinos ir dukters temos, čia susijungia mitai su modernumu.

Kanadiečių autoriaus Davido Szalay kūrinys „All That Man Is“ pasakoja  devynių toli nuo namų esančių vyrų istorijas. Tai knyga apie tai, ką reiškia būti vyru šiais laikais.

Kanadietės Madeleine Thien knygoje „Do Not Say We Have Nothing“ pasineriama į Kinijos XX a. istoriją, jos socialinius, politinius, kultūrinius aspektus. Šiame epiškame romane veiksmas vyksta prieš, per ir po Tiananmenio aikštės įvykius. Tai knyga, kurioje bandoma suprasti, kaip ypatingi politiniai įvykiai keičia paprastų žmonių gyvenimą.

Sąraše yra ir Ottesos Moshfegh sukrečiantis psichologinis trileris „Eileen“, kuris pasižymi itin tamsių emocijų perteikimu, fantazijos polėkiu.

„Bookerio“ prizas kasmet įteikiamas bet kokios tautybės rašytojui, kuris rašo anglų kalba ir kurio kūriniai išleidžiami Jungtinėje Karalystėje. Praėjusiais metais šis prestižinis apdovanojimas atiteko Marlono Jameso knygai „A Brief History of Seven Killings“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių