Paskelbtas geriausiai archeologijos paveldu rūpinęsis ketvertukas

Penktadienį Vilniuje paminėta Tarptautinės paminklų ir paminklinių vietovių apsaugos diena. Kultūros paveldo departamento (KPD) inicijuoto renginio metu buvo apdovanoti ir Geriausių archeologijos paveldo išsaugojimo darbų konkurso laureatai keturiose kategorijose. 

Apdovanojimas už nykstančių archeologijos vertybių mokslinius tyrimus ir informacijos sklaidą iškeliavo į Kauną. Čia įsikūręs Vytauto Didžiojo universiteto Radijo klubas daug prisidėjo informuojant visuomenę apie Lietuvos piliakalnius.

Laurai už archeologijos vertybių pritaikymą atiteko Klaipėdos rajono savivaldybės administracijai. Taip įvertintos šios institucijos pastangos organizuojant darbus, leisiančius visuomenę supažindinti su Klaipėdos rajono piliakalniais bei pritaikyti juos lankymui. Savivaldybės administracijos dėka piliakalnius apraizgė pėsčiųjų takeliai, šalia jų atsirado informaciniai stendai.

Salantų regioninio parko direkcijos darbuotojai, atgaivinę Kartenos ir Imbarės piliakalnius, tapo laureatais archeologinių vertybių tvarkymo kategorijoje.

Atsiimti apdovanojimo už archeologijos vertybių priežiūrą atvyko Lietuvos nacionalinio muziejaus direktorė Birutė Kulnytė. Muziejaus darbuotojai pagerbti už Gedimino kalno ir Aukštutinės pilies priežiūros darbus, želdynų sutvarkymą. Šis projektas susilaukė ypatingo renginio svečių dėmesio, mat jį įgyvendinus sugrįžo istorinis vaizdas, išryškėjo gynybiniai piliakalnio įtvirtinimai.

Geriausių archeologijos paveldo išsaugojimo darbų konkursą KPD drauge su Lietuvos archeologijos draugija organizuoja jau dešimtmetį. Kalbėdama apie konkurso tikslą KPD direktorė Diana Varnaitė nurodė: „Šį konkursą organizuoti pradėjome siekdami atkreipti visuomenės dėmesį į pačius seniausius Lietuvos istorijos liudininkus. Dėl neigiamos gamtos reiškinių įtakos bei didelių išsaugojimo darbų kaštų nevienas jų yra paliktas nykti. Tikimės, jog kasmet pagerbdami asmenis bei organizacijas, daugiausiai nuveikusius archeologinių kultūros paveldo vertybių išsaugojimo vardan, į šį darbą skatiname įsitraukti vis daugiau žmonių“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių