Paskelbta tarptautinio teatro festivalio „Tylos!“ 2016 programa

  • Teksto dydis:

Kitą savaitę, gegužės 11-19 dienomis, Vilniuje prasideda aštuntasis Tarptautinis teatro festivalis „TYLOS!“

„TYLOS!“ programoje – Belgijos, Liuksemburgo, Lietuvos trupių pasirodymai, kurie vyks Valstybiniame Vilniaus mažajame teatre, tačiau ne mažiau intriguojančių renginių laukiama ir naujoje erdvėje pavadinimu „Kvartalas“ (Labdarių g. 3C).

Gegužės 11 d. 19 val. Vilniaus mažajame teatre Festivalį atidarys režisierės iš Liuksemburgo Anne Simon spektaklis „PROMETHEUS: WE ARE THE GODS NOW”. Spektaklio kūrėjai nagrinėja nemirtingumo idėją ir mokslinio tobulėjimo sukeltas etikos problemas. Spektaklis vyks anglų, vokiečių ir prancūzų kalbomis su angliškais subtitrais.

Festivalį aplankys ir savo naujausius darbus gegužės 1 2 d. parodys teatro kūrėjai iš Juozo Miltinio dramos teatro. Vilniuje bus parodyta skandalingojo Marko Ravenhillo pjesė „Beseinas (be vandens)”. Spektaklio režisierė – Monika Klimaitė. Kūrinyje keliamas klausimas, kaip toli gali eiti konkurencijos ir pavydo vedamas žmogus? Tą patį vakarą „Kvartale” monospektaklį pagal A.Camus „Krytį” publikai pristatys aktorius ir režisierius Marius Meilūnas. Šis spektaklis skelbs teatrinio vyksmo „Kvartale“ pradžią.

Festivalyje „TYLOS!” įvyks ypatinga premjera „CREEPS/LUOŠIAI”. Spektaklis suteiks galimybę, leisiančią stebėti šlubų, paralyžuotų ir mikčiojančių luošių sensacingą gyvenimą tarsi pro rakto skylutę. Bus daug juoko, pokštų ir nenormatyvinės leksikos. Režisierius Alius Veverskis su jaunų aktorių trupe Vilniaus mažojo teatro scenoje pasirodys gegužės 15 d .

Labiausiai intriguojantis Festivalio „TYLOS!” pasirodymas – aktorės ir režisierės Kristien De Proost monologas ant bėgimo takelio gegužės 19d. „ON TRACK“ – tai intriguojantis teatro ir performanso susidūrimas. Atlikėja nesustodama bėga ir bėga, tarsi nuo to priklausytų jos gyvybė, bėga atskleisdama vis daugiau jautriausių detalių apie savo vidų ir išorę. Tai intelektualus, gilus ir sujaudinantis kūrinys, nestokojantis gero humoro. Spektaklis vyks anglų kalba.

Savaitė nesibaigiančio teatrinio veiksmo kvies trinti tradicinio teatro ribas ir pažinti šiuolaikišką, performatyvų teatrą ir jo kūrėjus. Festivalio renginiai  vyks Valstybiniame Vilniaus mažajame teatre bei į specialiai festivaliui įrengtoje  eksperimentinėje  teatro erdvėje – „Kvartalas” .

Gegužės 11-19 dienomis „Kvartalą“ užplūs ryškūs, drąsūs Lietuvos ir užsienio teatro kūrėjai: Artūras Areima su VDU studentais pristatys spektaklį „Medėjos kambarys“, jaunasis režisierius Marius Meilūnas parodys savo premjerą „Krytis“, o atlikėjas Kabloonak su „Kvartalo“ praeiviais kurs unikalų muzikinį pasirodymą „AM I“, kuris  skambės mažiausiai šešias valandas, įtraukdamas įvairius muzikantus ir artistus. Bene ryškiausiai į „Kvartalą” žengs vienas žymiausių Maskvos underground’inio teatro kūrėjų Donatas Grudovich. Donato Grudovich performansai skiriami visiems, o ypač tiems, kam šiuolaikiniame mene trūksta aktyvumo, opiumo, bendrų pastangų ir, svarbiausia, tikros, juntamos naudos visuomenei. Naujojo futurizmo atstovas Festivalyje kartu su vaidybos studentais kurs tris performansus.

Festivalio iniciatorė  režisierė Gabrielė Tuminaitė sako, jog „aštuntus metus organizuojamo festivalio tikslas – į teatrą pritraukti naują, ambicingiausių, drąsiausių scenos menų  kūrėjų bei žiūrovų kartą, pasiūlyti  naujų eksperimentinių  teatro erdvių, parodyti, kaip jos gali praturtinti kultūrinį miesto gyvenimą“. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių