Nobelio literatūros premiją pelnė O. Tokarczuk ir P. Handke

Lenkų rašytojai Olgai Tokarczuk (Olgai Tokarčuk) ketvirtadienį buvo paskirta 2018 metų Nobelio literatūros premija, kurios skyrimą pernai teko atidėti dėl instituciją supurčiusio lytinio priekabiavimo skandalo, o austrų rašytojas Peteris Handke (Pėteris Handkė) tapo 2019 metų Nobelio literatūros premijos laureatu, paskelbė Švedijos akademija.

O. Tokarczuk, laikoma talentingiausia savo kartos lenkų rašytoja, šia premija įvertinta „už pasakojamąją vaizduotę, kuri su enciklopedine aistra atstovauja ribų peržengimą kaip gyvybės formą“.

Savo knygose autorė tiksliai ir poetiškai vaizduoja nuolatinę daugiaspalvio pasaulio kaitą, jos kuriamų veikėjų bruožai dažnai būna susipainioję.

Pirmasis 1993 metais išleistas O. Tokarczuk romanas „Knygos žmonių kelionė“ (Podróż ludzi Księgi) pasakoja apie nesėkmingą ekspediciją, ieškant paslaptingos knygos.

Mokyklos bibliotekininko duktė 2017 metais buvo apdovanota „Man Booker“ tarptautine premija už jos 2007 metų romaną „Bėgikai“ (Bieguni - angl. Flights). Šio romano vertimas į anglų kalbą, kurį atliko vertėja Jennifer Croft (Dženifer Kroft), pasirodė 2017 metais.

O. Tokarczuk 900 puslapių romaną „Jokūbo knygos“ (Księgi Jakubowe), pasakojantį apie XVIII amžiuje Lenkijoje gyvavusi mažai žinomą žydų Frankizmo judėjimą, Švedijos akademija pavadino autorės „magnum opus“. Pasakojimas išsidriekia per septynias šalis, apima tris religijas ir tris kalbas.

2014 metais parašyto romano puslapiai yra sužymėti mažėjimo tvarka – kaip hebrajiškose knygose.

Šį kūrinį Akademija pavadino „nepaprastai turtinga beveik užmiršto Europos istorijos skyriaus panorama“.

„Lingvistinis išradingumas“

2019-ųjų premija P. Handkei skirta „už įtakingą darbą, kuris su lingvistiniu išradingumu atrado žmogaus patirties periferiją ir specifiką“, nurodė Akademija.

Ironiška, kad 2014 metais P. Hendke ragino panaikinti Nobelio literatūros premiją, nes ji esą „neteisingai kanonizuoja“ jos laureatą.

Vokiečių kareivio sūnus, pirmą kartą tėvą pamatęs jau būdamas suaugęs, „pasižymėjo kaip vienas įtakingiausių rašytojų Europoje po Antrojo pasaulinio karo“, skelbia Švedijos akademija.

P. Handke taip pat yra sukėlęs diskusijų, kai 2006 metais dalyvavo buvusio Serbijos prezidento Slobodano Miloševičiaus laidotuvėse ir pareiškė užuojautą 10-ojo dešimtmečio Jugoslavijos karuose dalyvavusiems serbams.

Tačiau jo darbai kupini aistringo troškimo ieškoti, atrasti ir įgyvendinti savo atradimus, surandant jiems naujas literatūrines išraiškas, sakoma Akademijos pranešime.

Tarp garsiausių P. Hendkės kūrinių yra „Trumpas laiškas, ilgas atsisveikinimas“ (Der kurze Brief zum langen Abschied), poezijos rinktinės „Vidinio pasaulio išorinio pasaulio vidinis pasaulis“ (The Innerworld of the Outerworld of the Innerworld) ir „A Sorrow Beyond Dreams“ apie 1971 metais nusižudžiusią jo motiną.

Be to, vokiečių literatūros grandą ir 1929 metų Nobelio literatūros premijos laureatą Thomą Manną (Tomą Maną) jis yra pavadinęs „siaubingai blogu rašytoju“, kepantį „globėjišką, snargliną prozą“.

O. Tokarczuk ir P. Handke gaus po 9 mln. Švedijos kronų (833 tūkst. eurų), auksinį medalį ir diplomą.

O. Tokarczuk bus 15 moteris iš 116 Nobelio literatūros premijos laureatų, apdovanotų nuo 1901 metų, kai buvo pradėtas teikti šis prestižinis apdovanojimas.

Skandalo sukrėsta Akademija

1786 metais įkurta Švedijos akademija iš visų jėgų stengiasi pataisyti savo reputaciją po instituciją supurčiusio skandalo – su viena buvusia akademijos nare artimai susijusiam prancūzui Jeanui-Claude'ui Arnault (Žanui Klodui Arno) pareikštų kaltinimų dėl išprievartavimo ir jo nuteisimo 2018 metais.

J.-C. Arnault skandalas suskaldė šią gerbiamą instituciją, nes nariai nesutarė, kaip spręsti ryšius su juo. Kilo įnirtinga kova dėl valdžios.

Šis epizodas iškėlė į viešumą 18 narių turinčios Akademijos vidaus intrigas, interesų konfliktus, tylos kultūrą ir priekabiavimą.

Iškilę faktai sukrėtė liuteronišką Švediją, kuri didžiuojasi savo sutarimu grindžiama demokratija, skaidrumu ir netoleruoja nelygybės.

J.-C. Arnault yra vedęs Katariną Frostenson, Akademijos narę, atsistatydinusią kilus skandalui per patį pasaulyje prasidėjusio judėjimo #MeToo įkarštį.

Pora taip pat vadovavo vienam Stokholme veikiančiam kultūros klubui, gaudavusiam finansavimą iš šios prestižinės institucijos.

Ilgą laiką švedų kultūros nešėjais laikyti Švedijos akademijos nariai svaidėsi kandžiomis pastabomis žiniasklaidoje, septyni iš 18 narių atsistatydino. Pirmą kartą per 70 metų 2018-aisiais premijos laureato paskelbimas buvo atidėtas, nes institucijai pritrūko kvorumo svarbiems sprendimams priimti.

„Nobelio premija, kuri anksčiau asocijavosi su aukščiausios rūšies literatūra, dabar daugeliui asocijuojasi su #MeToo... ir nesusitvarkančia organizacija“, – sakė švedų literatūros kritikė Madelaine Levy (Madlen Levi) naujienų agentūrai AFP.

Dar prieš šį skandalą Akademija 2016 metais priėmė prieštaringai vertinamą sprendimą prestižinį literatūros apdovanojimą skirti JAV dainininkui ir dainų kūrėjui Bobui Dylanui (Bobui Dilanui).

Per praėjusius metus Akademija priėmė naujų narių ir naujus įstatus. Birželio mėnesį naujuoju nuolatiniu sekretoriumi tapo literatūros profesorius Matsas Malmas.

„Pakeitimai buvo labai veiksmingi ir mes dedame vilčių į ateitį“, – kelios dienos iki Nobelio premijos laureatų paskelbimo sakė M. Malmas interviu AFP.

Jis pripažino, kad skandalingi įvykiai pakenkė institucijos reputacijai ir sakė, kad permainų reikia daugiau.

„Esame įsitikinę, kad dar reikia atlikti daug darbo“, – sakė jis.

2017 metais Nobelio literatūros premija buvo apdovanotas japonų kilmės britų autorius Kazuo Ishiguro (Kadzuo Išiguras), parašęs tokius darbus kaip „Dienos likučiai“ (The Remains of the Day) ir „Neleisk man išeiti“ (Never Let Me Go).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nobelis išrado ir gamino dinamitą jo dėka užmušta milijonai

Nobelis išrado ir gamino dinamitą jo dėka užmušta milijonai portretas
Švedai yra dviveidžiai galvijai,- persekioja Asanžą(wikiLeaks) už dvi nedapistas švedų feministes, jie tokie "antikorupciniai"-o Swedbank puikiausisi plovė rusų mafijos pinigus ne tik Estijoj..Jie mėgėjai žarstyti žarijas svetimom rankom-dabartinė žydų kiaules aprašiusi "rašytoja" jau aiškina kaip reikia lenkams balsuoti už liberastus. Pas mus gyvenantis švedų veikėjas labai remiantis Ukraina...

...,labai IDOMU...,

...,labai IDOMU..., portretas
uzrasysiu i KNYGOS Elena BALIUTAVICIUTE RASYTOJAI NOBELIO PREMIJOS LAUREATAI VIRSELY...,visada JA paPILDAU... TASKAS
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių