Paskelbta nauja G.Milerio mirties versija

Amerikiečių žurnalistas, istorikas ir buvęs JAV karys Chantonas Dounsas (Hunton Downs) apkaltino garsųjį Antrojo pasaulinio karo vokiečių diversantą Oto Skorčeni (Otto Skorceny), Gleno Milerio žmogžudyste, kurio orkestro koncertas įvyks Vilniuje, spalio 23 dieną.

Anksčiau buvo manyta, kad Glenas Mileris žuvo aviakatastrofoje virš Lamanšo sąsiaurio arba buvo numuštas, kai 1944 metais gruodžio 15 dieną dviviečiame lėktuve išskrido iš britų aviabazės į Paryžių, kad galėtų pasiruošti kalėdiniam savo orkestro pasirodymui „Olimpijos“ salėje.

Chantonas Dounsas knygoje „Gleno Milerio konspiracija“ (The Glenn Miller Conspiracy) teigia, kad viskas buvo kitaip. Pasak autoriaus, Mileris išvyko į Prancūziją su slapta misija - jis turėjo pereiti fronto liniją ir perduoti vadovaujančiam vakarų frontų Karlui Rudolfui Gerdui fon Rundštetui pasiūlymą dėl karo nutraukimo.

Pagal Chantą Dounsą, muzikantas Glenas Mileris buvo pati tinkamiausia figūra, kadangi turėjo pakankamai didelį populiarumą ne tik tarp sąjungininkų, bet ir tarp vokiečių karių ir pareigūnų. „Jeigu planas suveiktų, Antras pasaulinis karas būtų pasibaigęs šešiais mėnesiais anksčiau“, - teigė istorikas.

Tačiau Mileriui napavyko atlikti šios misijos. Pagal Chanto Daunso duomenis, Paryžiuje Glenas Mileris buvo pagautas Oto Skorčeni ir kankinamas. Kelias savaites Skorčeni ir jo kariai tariamai apklausinėjo ir kankino muzikantą ir ne bet kur, o viename iš Paryžiaus viešnamių, esančių Pigalio katedroje.

Vėliau, jau faktiškai uždususį Gleną Milerį vokiečių diversantai tiesiog išmetė į gatvę, kur jis ir mirė. Savo ruožtu nacistai, kaip nustatė Chantas Dounsas, išplatino gandą po Paryžių, esą Mileris mirė nuo širdies smūgio, apsilankymo pas prostitutę metu.

JAV istoriko paskelbtų duomenų patikimumas nebuvo išbandytas.

Spalio 23 diena, Vilniaus “Pramogų arenoje” Gleno Millerio orkestras, vadovaujamas Vilo Saldeno (Will Salden), atliks visas savo populiariausias kompozicijas vienintelio koncerto Lietuvoje metu “Mėnulio šviesos orkestras”

Bilietai į Gleno Millerio orkestro koncertą platina „Bilietai.LT“.


Šiame straipsnyje: Glenas Milerisorkestras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių