Pasaulio lietuvių jaunimo susitikime – milžiniški R. Bartkaus šviesos tiltai

  • Teksto dydis:

Pasaulio lietuvių jaunimo susitikime (PLJS) šią liepą dalyvausiantis menininkas iš Niujorko Ray Bartkus pristatys naują kūrinį – didžiulę šviesų instaliaciją „Tiltai‟, kuri taps atsvara Vakaruose ėmusioms kilti sienoms ir įsiplieskusioms diskusijoms šia tema.

„Jeigu viskas pavyks, kaip planuoju, bus sukurta šviesos instaliacija „Tiltai“. Tai – LED konstrukcijos, montuojamos virš tvenkinio. Svarbų vaidmenį atliks ir šviesos atspindžiai vandenyje. – kūrinio idėją pristato autorius. – Pastaruoju metu tiek Amerikoje, tiek Europoje pradėta daug kalbėti apie sienų statymą ir panašius dalykus. Kaip atsvarą toms nesąmonėms statysiu tiltus. Tiltais bandysim jungti lietuvius iš skirtingų šalių ir kartu visus žmones.“

Tradicinis verslo, mokslo, politikos ir kultūros festivalis liepos 8–10 dienomis Prienų rajone, „Harmony park“ teritorijoje vyks jau trečiąsyk. R. Bartkus ne tik dalyvavo abiejuose ankstesniuose PLJS, kurie jam būna proga susipažinti su įdomiais žmonėmis, sutikti senus pažįstamus, pasisemti pozityvios energijos, bet ir pristatė juose po įspūdingą instaliaciją.

2012 metais jis sukūrė didžiulį paveikslą, išmargintą šimtų renginio dalyvių plaštakų antspaudais ir su nedidele provokacija. Kūrinio centre menininkas išraitė atvirumą pasauliui ir skirtingas užsienyje įgytas lietuvių patirtis simbolizuojantį pavadinimą Lietuvai – „(:EthUWA!“. „Nelietuviškas raides ar ženklus naudojau, norėdamas pademonstruoti, kad juos ištariant vis tiek skamba „Lietuva‟, kad reikia ne bijoti svetimų ir naujų kultūrų, o jas panaudoti, integruoti savo labui“, – taip paveikslo idėją paaiškino R. Bartkus.

Antrajame PLJS jis įgyvendino keletą metų galvoje brandintą idėją – iš bemaž 100 kg lempučių sukonstravo pakilimo taką ant parko teritorijoje esančio kalno. Kūrinys, simbolizuojantis išeitis, naujus horizontus, svajas ir ateitį, o kartu – grįžimą, ištakas ir praeitį, buvo kvietimas siekti, svajoti ir kurti.

Keliasdešimt tūkstančių lempučių taip pat padėjo apibendrinti festivalio dalyvių patirtį: „Turbūt ne vienas, skrisdamas lėktuvu naktį, besigėrėdamas mirgančiomis apačioje liekančių ar pasitinkančių miestų šviesomis, išgyveno tą „sustok, akimirka žavinga“ momentą, – kalbėjo menininkas. – Šia instaliacija bandau tokią akimirką sustabdyti.“

Rimvydas Bartkus, už Atlando žinomas Ray vardu, gimė 1961 metais Vilniuje. Baigęs grafikos studijas Vilniaus dailės institute, kūrė litografijas, ofortus, piešinius, dalyvavo parodose Lietuvoje ir užsienyje. Sulaukęs pasiūlymo pristatyti savo darbus viename JAV universitete, 1991-aisiais kūrėjas iškeliavo ir su žmona Ina bei sūnumi Kristijonu įsikūrė Niujorke.

Po kurio laiko jo darbai sudomino dienraščio „The New York Times“ meno direktorių. Vėliau lietuvio iliustracijos publikuotos „Time“, „Newsweek“, „Harper’s“, „New York Times Book Review“, „Wall Street Journal“, „Los Angeles Times“, „Boston Globe“, „Business Weekly“, „Fortune“, „Smart Money“, „New Republic“, „Business Weekly“, „Christian Science Monitor“ ir kituose leidiniuose. R. Bartkaus darbai buvo eksponuoti Lietuvoje, įvairiuose Europos didmiesčiuose, Niujorke, Pekine. Jis buvo ir Jono Basanavičiaus portretu papuošto 50 litų banknoto, cirkuliavusio iki euro įvedimo, autorius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių