Pasakojimas apie paukštį ir žmogų

Apie ką gali papasakoti paroda, kurioje eksponuojami per dešimtį metų sukurti vieno menininko kūriniai? Istorijų gali būti begalės. Gelgaudiškio dvare veikianti Andriaus Butvilo tapybos darbų paroda "Mano paukščiai ir kitos istorijos" žymi savęs paieškas ir akivaizdžiai pastebimą jo, kaip menininko, tobulėjimą. Iš tiesų ši paroda yra apie patį žmogų.

Juodo popieriaus lape menininkas pastele sukuria ištisus pasakojimus, istorijas ir net gyvenimus. Vienas pagrindinių A.Butvilo kūrinių herojų – paukštis. Kaip teigia pats menininkas, šis paukščio įvaizdis įsirėžė jo pasąmonėje ir vaizduotėje dar vaikystėje, kai vaikams skirtose knygose matydavo įvairių piešinių. Tačiau iš pasakų knygų paukštis išskrido ir persikėlė į A.Butvilo kūrinius, kuriuose atskleidžiama žmogaus gyvenimo istorija.

Galerijos "Aukso pjūvis" pristatomoje parodoje eksponuojamuose menininko kūriniuose visas dėmesys yra skiriamas centrinei figūrai, fonas tėra kaip užsklanda, kaip spalvinis pagrindas, nekuriantis pasakojimo, o jį tiesiog įrėminantis. Dažniausiai per vieną figūrą, per vieną objektą menininkas atskleidžia jį dominančias temas.

Šią parodą sudaro dviejų tipų kūriniai – vienuose jų vaizduojamas paukštis kaip žmogaus provaizdis. Kituose – herojais tampa patys žmonės, dažnai kiek mistifikuoti, pastebėtina, daugiausia moterys. Piešdamas kūrinių herojus menininkas bando pats išskaityti, kas jie tokie yra, pažinti juos ir tik baigęs darbą, galutinai juos perpranta. Kūriniuose ryškiai dominuoja trys keturios spalvos, dėl to žiūrovo akis neperkrauta margumynais. Būtent per šį minimalistinį spalvų pasirinkimą geriausiai pabrėžiamos kūrinių prasmės.

Nors A.Butvilas sako, kad jo kūrinių pradžia yra labai tamsi (kadangi visi parodos darbai nupiešti ant juodo lapo), iš tiesų jie yra itin paveikūs, tačiau tik tuomet, kai pamatai patį svarbiausią kūrinio akcentą, kurio menininkas neišryškina – taip palikdamas žiūrovui neapsakomai malonų savarankiško atradimo jausmą.

Kūrinyje "Dviese" geltonomis plunksnomis-siūlais pasidabinęs paukštis rankose-sparnuose laiko be galo trapią medžio šakelę. Šioji šakelė tuo pačiu geltonu siūlu yra pririšta prie paukščio snapo. "Nors šis paukštis turi labai daug tų geltonų siūlelių, tačiau šis vienintelis, laikantis šakelę, jam yra pats svarbiausias", – apie kūrinį kalba menininkas.

Prisirišimas, meilė yra pabrėžiama ir kūrinyje "Madona su kūdikiu". Šiame kūrinyje, kurio jau vien pavadinimas tuojau pat nusako esmę, vaizduojamas paukštis, rankose laikantis didžiulį kiaušinį. Virš paukščio galvos lyg aureolė pavaizduotas paukščio lizdas. Namai, šeima, saugumas – viskas sutalpinta į šį kūrinį. Pasirinkdamas simbolinius įvaizdžius A.Butvilas pasakoja apie tai, kas žmogui yra svarbiausia.

Pats menininkas sako, kad jo kūriniuose nėra nieko sudėtingo – "viskas yra paprasta". Tačiau paprastume būtent ir slypi stebuklai.


Kas: A.Butvilo tapybos paroda "Mano paukščiai ir kitos istorijos".

Kur: Gelgaudiškio dvaro rūmuose.

Kada: veikia iki gruodžio 31 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių