Paryžiuje vandalai nuniokojo į „sekso žaisliuką“ panašią meno instaliaciją

  • Teksto dydis:

Didžiulė pripučiamoji žalia meno instaliacija šeštadienį virto subliūškusio plastiko blynu vienoje iš elegantiškiausių Paryžiaus aikščių, vandalams nuniokojus kūrinį, išprovokavusį pasipiktinimą dėl panašumo į sekso žaisliuką.

24 metų instaliacija „Medis“ („Tree“), sukurta amerikiečio menininko Paulo McCarthy (Polo Makarčio), buvo pristatyta ketvirtadienį Vendomo aikštėje šalia viešbučio „Ritz“ ir prabangių juvelyrinių dirbinių krautuvėlių. Tačiau šis kūrinys išprovokavo audrą socialiniuose tinkluose dėl savo panašumo į sekso žaisliuką, vadinamą analiniu kamščiu.

„Labas, Paryžiau. Tavo Kalėdų eglutė truputį ... netaktiška“, – rašė vienas internautas socialiniame tinkle „Twitter“.

„J'adore (žaviuosi) jūsų milžiniška analinio kamščio pavidalo kalėdine eglute, Paryžiau“, – pridūrė kitas.

Vienas įtūžęs vyras triskart trenkė P.McCarthy per veidą, šaukdamas, kad jis nėra prancūzas ir kad jo kūriniui ne vieta toje aikštėje, o tuomet paspruko, pranešė dienraštis „Le Monde“.

Šis 69 metų šiuolaikinio meno kūrėjas garsėja savo kontroversiškais ir dviprasmiškais darbais, tačiau net jį nustebino tokia reakcija Paryžiuje, laikomu liberaliu miestu seksualinėje srityje.

„Ar tokių dalykų Prancūzijoje dažnai nutinka?“ – klausė suglumęs menininkas.

Tačiau jis pripažino, kad naujojo kūrinio dviprasmiškumas nebuvo visiškai atsitiktinis.

„Visa tai prasidėjo kaip pokštas: iš pradžių suvokiau, kad analinio kamščio pavidalas panašus į (Constantine'o) Brancusi (Konstantino Brankuzi) skulptūras“, – jis sakė „Le Monde“, turėdamas omenyje rumunų menininką, laikomą moderniosios skulptūros pradininku.

„Tuomet suvokiau, kad jis panašus į kalėdinę eglutę – tačiau tai abstraktus kūrinys“, – pridūrė P.McCarthy.

Šeštadienį vandalai nupjovė lynus, prilaikiusius prieštaringai vertinamą instaliaciją, todėl „Medis“ nuvirto ant grindinio, o jo apsaugininkams neliko nieko kita, tik išleisti iš jo orą, vienas policijos šaltinis sakė naujienų agentūrai AFP.

„Asmenys palaukė, kol apsaugininkų dėmesys nukryps kitur, ir nupjovė skulptūrą laikiusius lynus“, – nurodė šaltinis, pageidavęs neviešinti jo vardo.

„Pripučiamasis kūrinys nuvirto“, – paaiškino jis, pridūręs, kad policija tiria šį incidentą.

Šią instaliaciją eksponavusios šiuolaikinio meno mugės FIAC atstovas sakė, kad pažeidėjai iš tikrųjų pirmiausiai išjungė siurblį, pūtusį orą į skulptūrą.

FIAC nurodė, kad ketina atnaujinti instaliaciją, kai tik tai bus techniškai įmanoma.



NAUJAUSI KOMENTARAI

matomai

matomai portretas
kažkam ,sutrikus orentacijai,užėjo noras šokt iš viršaus.........gal ir pavyko
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių