Parodoje - „National Geographic” publikuotos fotografijos

Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje (Radastų g. 2, IV a. fojė) lapkričio 5 d. pradedama eksponuoti lenkų kilmės fotomenininkės, leidėjos, vertėjos ir redaktorės Inez Baturo fotografijų paroda „Lenkijos kalnai kviečia“.

I.Baturo fotografijos publikuotos žinomuose užsienio žurnaluose „Voyage“, „National Geographic” ir kt. Už savo kūrybą pelnė ne vieną reikšmingą apdovanojimą (du Jano Sunderlando kalnų fotografijos konkurso Grand Prix bei vieną sidabro medalį, Lenkijos kultūros ir švietimo ministro apdovanojimas už reikšmingus pasiekimus dailės srityje ir kt.).

Eksponuojamoje parodoje užfiksuotos fotomenininkės susidūrimo su įspūdingomis kalnų viršūnėmis bei neišmatuojama dangaus didybe akimirkos. Pasak amerikiečių fotografijos istorikės dr. Naomi Rosenblum, atidžiau įsižiūrėjus į šias iš pirmo žvilgsnio paprastas I. Baturo fotografijas, galima pastebėti, kaip atskiri jų elementai įgauna magišką ir nežemišką matmenį, byloja ne tik vaizdu, bet ir atskleidžia vidinius autorės jausmus. Ji sugeba išlaukti akimirkos, kada šviesa nušvies tai, kas neįprasta, ištirpins, suminkštins formas, suteiks kalnams, uoloms, medžiams, netgi vienišoms žmonių figūroms ramybės ir didingumo aurą.

Autorė teigia, kad peizaže ji atranda pirmapradžio pasaulio be siaubo, žmogaus kvailumo, prievartos, abejingumo liekanas - laisvę, harmoniją ir grožį, kurio šiandien žmonės gėdijasi. Fotografijose menininkė perkuria konkretybę, supaprastina spalvas, peizaže nesistengia dokumentuoti to kas yra, tiesiog švelniai fiksuoja per asmeninę prizmę matomus, suvokiamus vaizdus.

Parodą organizavo Lenkų institutas Lietuvoje. Paroda veiks iki gruodžio 7 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių