Parodoje Alytuje – 600 šventinių atvirukų

Alytaus kraštotyros muziejus kviečia į 600 kalėdinių ir naujametinių atvirukų parodą. Lankytojams siūloma čia pat įsigyti šiuolaikinių rankų darbo atvirukų, užrašyti sveikinimus ir išsiųsti arba patiems pasigaminti.

Alytaus kraštotyros fonduose sukaupta apie 800 senų kalėdinių ir naujametinių atvirukų, šioje parodoje eksponuojama apie 600. Seniausias atvirukas išleistas 1911-aisiais. Kartu eksponuojami vokai ir pašto ženklai. Kolekcijoje – ne vienas atvirukas, atsiųstas Alytuje gyvenusiam garsiam vaikų poetui Anzelmui Matučiui.

Pasak muziejininkų, atvirukai į Alytų plaukdavę iš viso pasaulio, tačiau kiekvieno laikotarpio skiriasi, kaip ir užrašyti sveikinimai. Sovietmečio sveikinimai buvo daugiau eiliuoti, tarpukario – labiau asmeniniai.

„Iš tarpukario atvirukų dvelkia jaukumas. Jie šilti, nuotaikingi, dauguma jų skirti Kalėdoms. Yra atvirukų, kuriuose vaizduojama šeima, namai, tokių atvirukų dabar tikrai nėra“, – apie šio laikotarpio atvirukų išskirtinumą kalba Alytaus kraštotyros muziejaus Istorijos skyriaus vedėja Vilma Jenčiulytė.

Sovietmečio atvirukuose daugiausia vaizduojama gamta, puokštės, papuoštos eglės, atvirukai buvo leidžiami tik Naujiesiems metams. Kalėdų užrašo nerasite.

Lankytojai į šią parodą gali patekti ir nemokamai, jei atsineš ir kolekcijai padovanos kalėdinį atviruką. Čia pat muziejuje galima įsigyti  šiuolaikišką rankų darbo atviruką ir jį išsiųsti su sveikinimais draugams ar giminaičiams – vokas žymimas ypatingu muziejaus kalėdinio pašto antspaudu. Atviruką galima pasigaminti ir patiems – to pamokys muziejininkai.  

„Rankų darbo atvirukai yra patys nuostabiausi, tokį gauti yra smagiausia. Kaip ir kiekvienais metais, norisi pasveikinti pačius brangiausius žmones“, – teigia alytiškė Daina Platūkienė.

Kalėdinių atvirukų paroda muziejuje veiks iki Trijų Karalių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ateb

ateb portretas
Tai kodėl prieš straipsnelį foto kito miesto. Nesusipratimas kažkoks. Ir ką taip galima sudominti?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių