Palangos Birutės parke skambės gražiausios žemaičių dainos

  • Teksto dydis:

Palangos Birutės parką šeštadienį praturtins liaudiškos melodijos. „Gražiausios žemaičių dainos“ – taip vadinasi paskutinysis ciklo „Ant krašto marės, Palangos miestelėj“ koncertas, vyksiantis jau tradicine tapusioje vietoje – ant Žemaičių kalnelio.

Visą vasarą

Palangiškiai ir kurorto svečiai visą vasarą mėgavosi folkloro melodijomis, saulei leidžiantis skambančiomis Birutės parke, ant Žemaičių kalnelio. Pavasarį, gegužę, į folkloro mėgėjų širdis beldėsi senosios pajūrio krašto meilės dainos, birželį magiškomis spalvomis parką nuspalvino vokalinės ir instrumentinės sutartinės. Rugpjūčio viduryje didelio publikos dėmesio sulaukė folkroko grupės „Atalyja“ koncertas.
Kaip ir dera Žemaitijoje, visą renginių „Ant krašto marės, Palangos miestelėj“ ciklą šeštadienį vainikuos gražiausios žemaičių dainos.

Tęstinės dainos

Pasimėgauti Žemaitijos kraštui būdingomis melodijomis į Birutės parką sukvies šeši folkloro kolektyvai iš įvairių miestų, tarp jų – ir šventės šeimininkai, Palangos „Mėguva“.
Pasak šio renginio organizatorės, Palangos kultūros centro etnologės ir folkloro kolektyvo „Mėguva“ vadovės Zitos Baniulaitytės, koncertui parinktos tęstinės žemaičių dainos, puikiai tinkančios skambėti parke. „Norime, kad uždainavus, jos aidėtų labai toli. Manau, visos parko pušys atsilieps“, – kalbėjo Z. Baniulaitytė.

Pasirinko gražiausias

Palangos kultūros centro etnologė bei kolektyvo „Mėguva“ vadovė atkreipė dėmesį, jog kūriniai šiam koncertui parinkti atsižvelgiant ne į jų tematiką, o į tekstų grožį bei melodingumą. Beje, iš daugybės išrinkti dainas, skambėsiančias šeštadienį, nebuvo paprasta.
„Kokios žemaičių dainos yra  gražiausios, klausėme kiekvieno iš savo kolektyvo narių, ir išgirdome labai daug skirtingų atsakymų. Koncertui parinkome tas, kurias kaip gražiausias paminėjo daugiausiai mėguviškių“, – sakė Z. Baniulaitytė.

Vedėja – L. Sungailienė

Koncertas „Gražiausios žemaičių dainos“ į Žemaičių kalnelį folkloro mėgėjus sukvies 16 val. ir truks maždaug pusantros valandos.
Renginį ves, apie žemaitiškas dainas papasakos bei pačios atliekamomis liaudies dainomis koncertą praturtins buvusi palangiškė, etnomuzikologė Loreta Sungailienė.

Gerbėjų ratas

Ciklo „Ant krašto marės, Palangos miestelėj“ organizatoriai džiaugiasi, kad šis renginys jau turi savo gerbėjų ratą, o koncertams parinkta vieta – Žemaičių kalnelis Birutės parke – labai tinkama vieta skambėti liaudies melodijoms. “Folkloras ir gamta yra neatsiejama, todėl ir pasirinkome šią erdvę“, – sakė Z. Baniulaitytė.
Paskutinysis ciklo „Ant krašto marės, Palangos miestelėj“ koncertas sutaps su jau aštuntą kartą minima Birutės parko diena. Organizatoriai neabejoja, jog šie abu renginiai praturtins vienas kitą, juo labiau kad Birutės parko diena šiemet skiriama literatams, kūrusiems Palangoje. „O mūsų koncertų ciklo pavadinimui parinkti S. Valiūno dainos žodžiai“, – kalbėjo Z. Baniulaitytė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių