Pagalba neišnešiotų kūdikių tėvams – vienoje knygoje

  • Teksto dydis:

Savaitgalį neišnešiotų naujagimių asociacijos „Neišnešiotukas“ surengtoje šeimų šventėje pristatyta anksčiau laiko gimusių kūdikių tėvams skirta edukacinė knyga „Ankstukas“. Anksčiau internete ir iš kitų šaltinių informaciją apie ankstukų priežiūrą turėję susirinkti tėvai nuo šiol visa tai galės rasti vienoje vietoje. 

Prie šios knygos asociacija intensyviai dirbo pusantrų metų.

Asociacijos „Neišnešiotukas“ vadovė Asta Speičytė – Radzevičienė įsitikinusi, kad naujoji knyga taps gyvybiškai svarbiu informacijos šaltiniu visoms ankstukų susilauksiančioms šeimoms.

„Tokios knygos išleidimas buvo ilgametė svajonė. Prieš devynerius metus pagimdžiusi savo ankstukę net nežinojau, kad tokių vaikų būna. Nežinojau, kas bus su manimi ir mano pirmagime. Trūko informacijos ir laimingai pasibaigusių istorijų, kuriomis galėčiau remtis, motyvuoti save“, – apie knygos svarbą kalbėjo asociacijos vadovė.

Jos teigimu, gimus neišnešiotam kūdikiui, tėvai paprastai patiria didžiulį šoką. Jie išgyvena labai įvairius jausmus: baimę, kaltę, nežinią. Vienas pagrindinių knygos tikslų – padėti jiems nusiraminti, atgauti dvasinę pusiausvyrą. Knygoje sudėta viskas, ko gali prireikti ankstukų tėvams: svarbiausia teorinė informacija, praktiniai patarimai ir kitų tėvų istorijos bei išgyvenimai.

Vienas pagrindinių knygos tikslų – padėti jiems nusiraminti, atgauti dvasinę pusiausvyrą.

Knygos autorė Jūratė Jadkonytė-Petraitienė teigia, jog ruošiant šią knygą buvo siekiama tėvams suteikti emocinį palaikymą bei įkvėpimą, bet tuo pačiu suteikti ir labai reikalingų praktinių bei medicininių žinių.

„Kiekvienas knygoje esantis žodis ir sakinys patikrintas ne tik ankstukų tėvų gyvenimiška patirtimi, bet ir profesionalių gydytojų, psichologų, akušerių ilgametėje praktikoje sukauptomis žiniomis. Siekėme, kad knygoje esanti informacija padėtų tėvams geriau suprasti jų vaiko būklę, medicininės įrangos svarbą, gydymo būdus, taip pat patartų, nuramintų, įkvėptų drąsos ir tikėjimo“, – sako J. Jadkonytė-Petraitienė.

Su knygos išleidimu ankstukų bendruomenę savaitgalį sveikino ir renginyje apsilankiusi sveikatos apsaugos viceministrė Aušra Bilotienė Motiejūnienė.

Dalis pirmojo knygos „Ankstukas“ tiražo bus padovanota Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos ligoninių neišnešiotų naujagimių skyriams. Norintieji įsigyti knygą tai gali padaryti asociacijos svetainėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių