Paaiškėjo A. Matelio naujausio filmo pasaulinės premjeros data

  • Teksto dydis:

Naujausias, Lietuvoje dar nerodytas, režisieriaus Arūno Matelio filmas „Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta“ jau už kelių dienų bus pristatytas A klasės, Varšuvos kino festivalyje.

Pasaulinė filmo premjera, kurioje dalyvaus pats režisierius su savo kūrybine grupe, numatyta spalio 14 dieną, rašoma pranešime.

„Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta“ pakviestas į dokumentinio kino konkursinę programą. Šį kartą joje rungsis 15 filmų iš viso pasaulio. Anot festivalio programos sudarytojos Magdalenos Maksimiuk, dokumentinė festivalio programa šiais metais neįtikėtinai stipri. „Talentingi dokumentinio kino kūrėjai iš Lietuvos, Latvijos, Ukrainos, Didžiosios Britanijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Australijos, Ispanijos, Vokietijos, Lenkijos, Prancūzijos, Belgijos ir Argentinos savo filmų pasaulines premjeras surengs mūsų festivalyje. Mums tai didelė garbė ir tekusi privilegija“, – sako M. Maksimiuk.

Lietuvių režisieriaus A. Matelio filmas „Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta“ bus pirmasis dokumentinis pilnametražis filmas, su kuriuo Lietuva, kaip  pagrindinė gamybos šalis ir gamintoja, dalyvaus A klasės festivalio pagrindinėje dokumentinių pilnametražių filmų konkursinėje programoje.

Tarptautinis Varšuvos kino festivalis rengiamas jau 33-iąjį kartą – nuo 1985 m. Festivalis garsėja novatoriškumu bei maištingumu pasižyminčiais filmais, kurie žiūrovus skatina diskutuoti. Anot festivalio organizatorių, jiems svarbu atrasti ir pristatyti tuos kino kūrėjus, kuriais vėliau gali susidomėti visas pasaulis.

Šiemet Tarptautiniame Varšuvos kino festivalyje bus parodyta daugiau nei 200 filmų iš 63 pasaulio šalių. Į lietuvių režisieriaus A. Matelio filmo premjerą pakviesti visų šalių, dalyvavusių filmo gamyboje, atstovai. „Tai kol kas didžiausias bendros gamybos kino projektas Europoje. Premjeroje tikiuosi susitikti su savo komanda iš Lietuvos, Italijos, Šveicarijos, Airijos, Šiaurės Airijos, Latvijos, Ispanijos ir Belgijos. Filmą kūrėme beveik aštuonerius metus, todėl galite įsivaizduoti kaip visi laukiame jo premjeros“, –  sako filmo režisierius A. Matelis.

„Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta“ – sudėtingiausias ir rizikingiausias Europos dokumentinio kino projektas, nes iki A. Matelio, 40 metų nė vienas režisierius neturėjo teisės su savo filmavimo grupėmis fiksuoti „Giro d'Italia“ lenktynių iš „vidaus“. Filmas pasakoja unikalią ir nematytą vadinamų “gregory”, Sančų Pančų, lūzerių vandens vežėjų, o kartu ir savotiškų vienuolių, riterių, dviratininkų, kurie neturi teisės į asmeninę pergalę,  istoriją, prestižinių lenktynių fone. Anot italų dienraščio „La Repubblica“, lietuvių režisierius pasirinko labai rizikingą ėjimą –kurti filmą ne apie nugalėtojus, bet apie prakaitą liejančius ir šešėlyje liekančius sportininkus. Tačiau A. Matelis įsitikinęs, kad sąmoningo pasiaukojimo tema labai universali ir suprantama bus ne tik dviračių sporto mylėtojams.

Lietuvoje filmo premjera įvyks jau kitais metais. Filmą iš dalies finansuoja Lietuvos kino centras prie LR Kultūros ministerijos. Filmo premjerą ir pristatymą Varšuvos kino festivalyje remia Lietuvos kino centras,  bendradarbiaujant su LR ambasada Lenkijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jis

jis portretas
luzeris pagyrunas,pasauline premjera,cha cha cha
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių