Paaiškėjo, kaip bus švenčiamos A.J. Greimo metinės

  • Teksto dydis:

Vyriausybė patvirtino kalbininko Algirdo Juliaus Greimo 100-ųjų gimimo metinių minėjimo programą: vyks konferencijos, skulptūrų pleneras, bus leidžiamos jo knygos, proginė moneta, pašto ženklas.

Maskvoje ir Sankt Peterburge numatoma pristatyti rusų kalba išleistą A.J. Greimo knygą „Apie dievus ir žmones“, į Paryžių bus vežama paroda „Semiotiko žvilgsnis į pasaulį“ (ji bus surengta Vilniuje bei Kaune), Lietuva taip pat dalyvaus Paryžiuje vyksiančiame tarptautiniame kongrese „Greimas šiandien: struktūros ateitis: semiotika, kalba ir visuomenė“.

Be kita to, numatoma JAV Los Andželo archyvuose ieškoti saugomų dokumentų, susijusių su A.J. Greimo politine – rezistencine veikla emigracijoje, ir juos viešinti.

Seimas 2017-uosius yra paskelbęs pasaulyje žinomo lietuvių kilmės prancūzų kalbininko A.J. Greimo metais.

1917 metais Tuloje, Rusijoje, gimęs A.J. Greimas buvo kalbininkas, semiotikas, mitologijos tyrinėtojas, eseistas, Paryžiaus semiotikos mokyklos įkūrėjas. Jis baigė Marijampolės Rygiškių Jono gimnaziją, vėliau studijavo teisę Vytauto Didžiojo universitete ir kalbotyrą Grenoblio universitete.

Antrojo pasaulinio karo metais gyvenęs Lietuvoje ir čia įsitraukęs į antinacinį sąjūdį, 1944 metais A.J. Greimas grįžo į Prancūziją, Sorbonos universitete apgynė daktaro disertaciją, dėstė Aleksandrijos, Ankaros, Stambulo ir Poitiers (Puatjė) universitetuose.

Nuo 1965 metų Paryžiuje A.J. Greimas vadovavo semiolingvistinių tyrimų seminarui, kurio pagrindu susiformavo Paryžiaus semiotikos mokykla. Daugumą kalbinių bei semiotinių darbų A.J. Greimas parašė prancūziškai, o mitologijos studijas ir eseistiką lietuviškai.

Jis mirė 1992 metais Prancūzijoje, palaidotas Kaune.

A.J. Greimo gimimo metinės įtrauktos į UNESCO 2016–2017 metais minimų sukakčių sąrašą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių