P. Stanikas: premija yra postūmis sunkiai suprantamai šiuolaikinio meno sričiai

Nacionalinę premiją su sutuoktine Svajone gavęs Paulius Stanikas sako, kad tai – ženkas, jog šiuolaikinis menas gali būti suprantamas.

„Tai davė stiprybės, kad esame suprantami. Galbūt sunkiai, nes mūsų menas nėra lengvas, net komisijai turbūt buvo sunku duoti tą premiją. Sunkiai suprantamas menas yra dažnai atmetamas, jam suprasti reikia galbūt net ne vienos kartos. Pajutę, kad esame suprantami, mums tai duoda didelio džiaugsmo, suteikia naujų jėgų. Manau, ta premija bus didžiulis impulsas, malonus „smūgis“ dirbti dar daugiau“, – BNS sakė P. Stanikas.

Premiją už estetinį kūrybos provokatyvumą gavusi šeima šiuo metu nuolat gyvena Paryžiuje, tačiau, anot P. Staniko, jie jaučiasi esantys „lietuviai ir Lietuvos žmonės“.

„O Lietuvos žmonės gyvena daug kur. Mes lietuviai ir niekur nuo to, kas esi, nepabėgsi, turi tuo džiaugtis ir didžiuotis“, – sakė jis.

P. Stanikas tvirtino, kad gyventi iš šiuolaikinio meno yra įmanoma, bet nėra lengva.

„Tai ir yra menininko išbandymas, kad kartais jis gyvena lengvai, kartais labai sunkiai. Tie materialiniai sunkumai naikina menininką, bet tai ir yra menininko stiprybė tai nugalėti“, – sakė jis.

Naujausia S. ir P. Stanikų paroda Lietuvoje vyko šį pavasarį, galerijoje „Vartai“. Iš viso menininkai yra surengę per 30 asmeninių ir dar keliasdešimt kolektyvinių parodų Prancūzijoje, Lietuvoje, Jungtinėse Valstijose, Kinijoje ir kitose valstybėse. Vieną naujų savo projektų šeima Lietuvoje ketina pristatyti kitąmet sostinėje per mugę „Art Vilnius“.

Menininkams atstovaujanti „Vartų“ galerija juos pristato kaip vieną kūrėją. P. Stanikas taip pat sako, kad jie su sutuoktine kaip menininkai negali būti dalomi: „Galime sakyti, kad mes esame vienas žmogus“.

„Jei turi gabumų, jei turi didelio noro, užsispyrimo, jei nori tam pašvęsti gyvenimą – tada menininku gali tapti kiekvienas. Bet reikalingi visi dalykai, kuriuos išvardijau“, – pridūrė jis.

Daugiau nei du dešimtmečius kuriantys P. ir S. Stanikai yra pelnę keletą tarptautinių apdovanojimų, 2003-iaisiais gavo Vyriausybės kultūros ir meno premiją.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

pavyduolė

pavyduolė portretas
kai komisijoje sėdi Deimantas Virgilijus Narkevičius, toks sovietiniu filmu postmodernistinis montuotojas? tai pasidaro menas suprantamas. dabar narkevicius visuose komisijose, neverkite, dabar tik toks menas ir bus suprantamas. aišku ne jis vienas, dar uodega jam visgina ir kokia tai vargšiukė menotyrininkė. sveikinimai lauretams
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių