O. Koršunovo spektaklį apie pabėgėlius įkvėpė internautų komentarai

  • Teksto dydis:

Ketvirtadienį Vilniuje įvyks Oskaro Koršunovo spektaklio apie pabėgėlius „Eglė žalčių karalienė“ premjera. Jo pagrindą sudaro interneto portaluose skelbti komentarai apie į Europą plūstančius migrantus.

Kūrinys bus rodomas Raudonojo Kryžiaus ligoninėje Vilniuje, pranešė Lietuvos nacionalinis dramos teatras. Šis pastatymas yra bendra šio teatro ir OKT/Vilniaus miesto teatro produkcija.

„Pamenu nelaimę, po kurios spaudoje buvo publikuojamos į krantą išplukdyto vaiko kūnelio nuotraukos. Tuo metu Osle stačiau „Mūsų klasę“. Labiausiai paveikė kontrastas tarp reakcijos Norvegijoje ir Lietuvoje. Užklydus į komentarų skiltį naujienų portale neradau jokios lietuvių empatijos pabėgėliams. Dauguma komentatorių teigė: „Taip jiems ir reikia“, „Tie vyrai yra mižniai , neišgelbėję savo šeimos“. Buvo ir tokių perlų kaip „Aušvice vietos visiems užteks“. Tai mane asmeniškai sukrėtė“, – teigė režisierius O. Koršunovas.

Šio spektaklio vystymas prasidėjo nuo austrų rašytojos Nobelio premijos laureatės Elfriede Jelinek pjesės „Prašytojai“, atskleidžiančios 2013 metų įvykius Austrijoje, kai 70 prieglobsčio prašytojų užėmė vieną iš Austrijos sostinės Vienos bažnyčių. Jie reikalavo geresnių vertėjų, leidimo dirbti, galimybės jų vaikams lankyti mokyklą.

Kūrybinei komandai repetuojant, nuo E. Jelinek teksto gerokai nutolta ir priartėta prie pasakoje „Eglė žalčių karalienė“ atskleidžiamo mito, savaip aiškinančio šiandienines pabėgėlių priėmimo Lietuvoje reakcijas.

„Man labai keista matyti tą isteriją Lietuvoje. Čia yra vos keletas pabėgėlių, dėl kurių žmonės kelia tokią isteriją, o štai tarkim Darbo partija iš to mėgina sau susikurti kapitalą. Tai yra baisiai ciniška“, – sakė O. Kuršonuvas.

Spektaklis-akcija vyks trijuose Raudonojo Kryžiaus ligoninės aukštuose, žiūrovai judės iš vienos patalpos į kitą, patys rinkdamiesi, kur sustoti ilgiau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių