O. Koršunovas: visur matom tik teisuolius

Režisierius Oskaras Koršunovas rengiasi spektaklio „Tartiufas“ premjerai nacionaliniame dramos teatre.

XVII a. parašyta Moljero pjesė apie apsimetėlį šventeivą Tartiufą – aktuali ir šiandien, sako O. Koršunovas, kai veidmainystės šeimoje, visuomenėje, politikoje ypač daug. 

„Kaip politiką skirstome į kairę ir dešinę, taip teatrą – į apoloniškąjį ir dionisiškąjį, ir būtent tos dionisiškosios gyvosios dvasios visuomet siekiu savo spektakliuose“, – sako režisierius O. Koršunovas, besirengdamas Moljero komedijos „Tartiufas“ pastatymui Nacionaliniame dramos teatre.

Kartą šią Moljero komediją prieš šešerius metus jis yra pastatęs Danijoje, Orhuso miesto teatre. Tačiau Lietuvoje stato pirmąkart. Bet priduria: nors ir pirmąkart, bet Moljero dvasia visuomet yra mano kituose spektakliuose.

„Moljeras iš kur atsirado? Jis, vaikas, atėjo į turgų ir pamatė italų kaukių teatrą, tai komediją del arte, kuri yra teatro prigimties, gatvės turgaus teatras. Pats Moljeras to daug turi, apie tai galvojam“, – pasakojo režisierius.

Pasak O. Koršunovo, šiandien „Tartiufas“ aktualus, kaip ir to meto Europoje, kai jis buvo parašytas ir pastatytas – XVII a. jis sukėlė tarptautinį skandalą. Apsimetėlio šventeivos Tartiufo istorija nepatiko Vatikanui, tačiau patiko Liudvikui XIV. Tarp Vatikano ir Prancūzijos kilo didžiulė įtampa.

O. Koršunovas sako, kad  šių dienų tartiufai – tobuli prisitaikėliai, karjeristai, veidmainiai, neturintys nieko bendro su tikėjimu ir vertybėmis, bet gerai įvaldę propagandinę retoriką. Režisierius lygina – tartiufai Moljero laikais buvo sulindę į bažnyčią, tarybiniais – į partiją, dabar – jie bankuose ir politikoje.

„Tai yra veidmainis, kuris yra etalonu tapęs veidmainystės. Veidmainytė – amžina tema, viena esminių temų teatre, teatro istorijoje. Jei paanalizuoti, antikoje veidmainiavo dievai, pas Šekspyrą – karaliai, o pas Moljerą – gydytojai, kunigai, aristokratai, pas Čechovą – miesčionys, ir jis tyrė tas veidmainystes. Apskritai teatras susijęs su veidmainyste iš esmės. Tas teisuoliškumas neatsimenu, kada jis buvo toks populiarus, nes visur matom tik teisuolius, ir jie rungiasi tame teisuoliškume, ir tame moraliniame, toje politinėje erdvėje, feisbuko erdvėj, kur ten iš vis veikia cenzūra, bet iš esmės savicenzūra, nes negausi laikų, jei nebūsi teisus. O kas tai yra ne tikras, o laikinis teisumas? Kuo daugiau laikų surenki, tuo teisesnis. Tai yra tartiufiška situacija“, – kalbėjo O. Koršunovas.

Spektaklyje vaidina aktoriai Giedrius Savickas, Salvijus Trepulis, Nelė Savičenko, Rasa Samuolytė, Darius Meškauskas, Agnieška Ravdo, Ema Vaškevičiūtė, Kęstutis Cicėnas, Eimantas Pakalka, Vitalija Mockevičiūtė.

Spektaklio premjera nacionaliniame dramos teatre – kitą savaitę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių