O. Koršunovas apie „Kankinį“: privers susimąstyti, iki ko priėjo Europos civilizacija

Nacionalinis dramos teatras penktadienį pristato premjerą pagal šiuolaikinio vokiečių dramaturgo Mariaus von Mayenburgo pjesę „Kankinys“. Spektaklio režisierius Oskaras Koršunovas pasirinko temą apie maištaujantį moksleivį, kuris kovos įrankiu pasirinko Bibliją.

Paauglį Benjaminą augina vieniša motina. Moksleivis, pradėjęs skaityti Bibliją, čia randa ne tik visus atsakymus į jam rūpimus klausimus. Jis Šventąjį Raštą paverčia aplinkinių kankinimo priemone, į motinos ir mokytojų pastabas atsakinėja žodžiais iš Evangelijų.

Spektaklio režisierius Oskaras Koršunovas sako, kad tai ne šiaip konfliktas mokykloje ar šeimoje.

„Tas radikalus konfliktas, kurį M. von Mayenburgas vėl sugebėjo padaryti labai aštrų ir tikslų, kalba ne tik apie mokyklos problemas. Mokinys paskelbia mokykloje krikščioniškąjį džihadą, ir kyla klausimas, ar apskritai įmanomas džihadas Lietuvoje. Gal ir įmanomas. Pjesė ir, tikiuosi, pats spektaklis verčia susimąstyti apie tai, kas apskritai vyksta Europoje ir iki ko priėjo Europos civilizacija“, – sako O. Koršunovas.

Pasak režisieriaus, žiūrovas atsidurs tarsi prisiekusiųjų teisme, spręs, kurią pusę palaikyti: maištaujančio paauglio ar tų, prieš kuriuos jis maištauja – motinos, mokytojų, draugų.

Benjaminui iššūkį meta jo biologijos mokytoja, pati pradėjusi gilintis į Bibliją. Prasideda mokytojos ir mokinio karas. Pagrindinį vaidmenį atliekantis aktorius Kęstutis Cicėnas sako, kad Bibliją iki spektaklio teko skaityti daug kartų.

„Jam [Benjaminui] užkliūva tik tam tikros Biblijos vietos. Biblija juk yra labai plati, o tam personažui įstringa pačios radikaliausios, žiauriausios, ypač Senojo Testamento vietos, kurios tikrai yra labai radikalios. Jis pasiimta iš Biblijos tai, kas jam reikalinga, kad galėtų smogti, jis nepasiimta to, ko reikia kitam skruostui atsukti“, – pasakoja K. Cicėnas.

Spektaklyje dar vaidina Nelė Savičenko, Monika Vaičiulytė, Algirdas Dainavičius, Marius Repšys ir kiti.

Spektaklis rodomas Nacionaliniame dramos teatre.



NAUJAUSI KOMENTARAI

IDOMI KNYGA

IDOMI KNYGA portretas
KELIONE SU OSKARU KORSUNOVU..
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių