Niujorko Metropolitano opera nušalino seksualine prievarta įtariamą dirigentą

  • Teksto dydis:

Niujorko Metropolitano opera sekmadienį pranešė, kad nušalino nuo pareigų savo muzikos direktorių emeritą, ilgametį dirigentą Jamesą Levine'ą (Džeimsą Leviną), įtariamą seksualine prievarta.

Niujorko Metropolitano opera nurodė, kad J. Levine‘as šį sezoną nebepasirodys scenoje, o jam keliamus kaltinimus tirs specialiai pasamdytas buvęs JAV prokuroras.

„Remdamasi šiais naujais pranešimais, Metropolitano opera priėmė sprendimą imtis veiksmų dabar, kol laukiame tyrimo rezultatų“, – sakė operos generalinis direktorius Peteris Gelbas (Piteris Dželbas).

„Tai yra tragedija visiems, kurių gyvenimai buvo paveikti“, – pridūrė jis.

Sprendimas nušalinti 74 metų dirigentą buvo priimtas pasirodžius naujiems kaltinimams jo atžvilgiu.

Šeštadienį leidinys „The New York Post“ paviešino 2016-ųjų policijos ataskaitą, kurioje teigiama, kad nuo 1985-ųjų, kai tariamai aukai buvo 15 metų, J. Levine'as daugybę metų išnaudojo vieną berniuką.

Vėlyvą sekmadienį „The New York Times“ paskelbė trijų muzikantų, kurie sakė patyrę panašių dalykų, liudijimus. Jie tvirtino, kad J. Levine'as vertė juos, paauglius moksleivius, užsiimti su juo seksu.

Chrisas Brownas (Krisas Braunas), tuo metu grojęs pagrindiniu kontrabosu Šv. Pauliaus kameriniame orkestre, laikraščiui sakė, kad vieną vasarą Medoubruk muzikos mokykloje Mičigane dirigentas vertė jį masturbuoti.

Kai Ch. Brownas pasakė J. Levine‘ui nebenorintis kartoti seksualinio kontakto su juo, dirigentas ignoravo jį visą likusią vasarą. 66-erių sulaukęs muzikantas sakė, kad ištisus metus dėl to patyrė emocinę traumą.

Operos legenda

Nušalinimas nuo pareigų yra didžiulis nuosmukis J. Levine‘o karjeroje; jis dirigavo Niujorko Metropolitano operos orkestrui 40 metų, o pasibaigus 2015–2016 metų sezonui išėjo į pensiją dėl Parkinsono ligos.

J. Levine'as diriguodavo per garsiųjų „Trijų tenorų“ pasirodymus, kuriais 9-ajame ir 10-ajame dešimtmečiuose buvo populiarinama opera. Tos gastrolės su Luciano Pavarotti (Lučianu Pavaročiu), Jose Carrerasu (Chosė Karerasu) ir Placido Domingo (Plasidu Domingu) priartino operą prie masių ir nuvedė ją į tokias didžiules arenas kaip Vemblio stadionas Londone ir „Dodger“ stadionas Los Andžele.

J. Levine'as dirigavo daugiau kaip 2 500 Metropolitano operos spektaklių, o išėjęs į pensiją buvo šio prestižinio teatro muzikos direktorius emeritas bei vadovavo jaunųjų artistų programai. Šeštadienį operos legenda dirigavo galbūt savo paskutiniam koncertui – Giuseppe Verdi (Džuzepės Verdžio) „Requiem“.

Kiek anksčiau Metropolitano operos atstovai sakė, kad pernai J. Levine‘as neigė kaltinimus, kurie buvo minimi Ilinojaus policijos ataskaitoje.

Dirigentui nebuvo pateikti jokie baudžiamieji kaltinimai, o įtariami pažeidimai veikiausiai įvyko pernelyg seniai, kad jis būtų teisiamas.

J. Levine‘as papildė virtinę įtakingų vyrų, kurie buvo apkaltinti nederamu elgesiu po Holivudo magnato Harvey Weinsteino (Harvio Veinsteino) nuopuolio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių