Netektis: mirė rašytojas P. Dirgėla

  • Teksto dydis:

Šalies vadovai pirmadienį reiškė užuojautą dėl rašytojo, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato Petro Dirgėlos mirties.

Pasak prezidentės Dalios Grybauskaitės, Lietuva neteko unikalaus Lietuvos rašytojo – daugybės puikių knygų autoriaus, mylimo skaitytojų ir vertinamo kritikų.

„P.Dirgėlos talentas jį vedė sudėtingiausių ir originaliausių temų kryptimi, rašytojas sugebėjo savitai apmąstyti valstybės likimą, istorijos ir kultūros sankirtas. Jis buvo prozininkas, atvėręs istorinio lietuvių romano galimybes“, - teigiama Prezidentūros išplatintoje užuojautoje.

Premjeras Algirdas Butkevičius teigė, kad P.Dirgėla buvo „Atgimimo kartos kūrėjas, telkęs kuriamajam darbui atkurtajai valstybei ir savo kolegas“.

„Ta rašytojų karta atmetė socialistinio realizmo dogmas ir padėjo pamatą naujam lietuvių literatūros etapui. P.Dirgėla buvo produktyvus romanistas, apysakų autorius. Jis atsiskleidė kaip vienas istorinio lietuvių romano brandintojų“, – sakoma vyriausybės išplatintoje A.Butkevičiaus užuojautoje rašytojo artimiesiems, šalies literatų bendruomenei ir skaitytojams.

Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės teigimu, netekome išskirtinio talento Lietuvos prozininko ir eseisto.

„Visada skaudu, kai mūsų visuomenę palieka talentingi, dėl savo valstybės ir tautos daug nuveikę žmonės. Didžiulis P.Dirgėlos nuopelnas keičiant ir brandinant istorinio lietuvių romano žanrą. Jo kūrinių puslapiuose subtiliai sudėliota rašytojo patirtis ir gilus žmogaus gyvenimo ir istorijos slenksčių matymas. Juose atpažįstame savo mintis ir jausmus, patyrimus ir įžvalgas“, – sako L. Graužinienė Seimo Ryšių su visuomene skyriaus išplatintame pranešime.

Eidamas 69-uosius metus P.Dirgėla mirė sekmadienio vakarą. Lietuvos rašytojų sąjungos pirmininkas Antanas A.Jonynas BNS sakė, kad rašytojas jau ilgai sirgo sunkia liga.

Jis gimė 1947 metų vasario 21 dieną Žvaginiuose, Klaipėdos rajone. Nuo 1965 metų iki 1972 metų studijavo Vilniaus universitete, vėliau dirbo laikraščių redakcijose, Lietuvos kino studijoje.

P.Dirgėla daugiausiai rašė romanus, tarp žymiausiųjų - 1985 metais išleistas romanas „Kūlgrinda“, 1980 metais - „Šermenų vynas“, 1977 metais - „Šalavijų kalnas“ ir kiti. Jis taip pat rašė kūrinius vaikams, apysakas, noveles. P.Dirgėlos kūryba versta į anglų, lenkų, rusų ir latvių kalbas.

2003 metais rašytojas tapo Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatu, 2002 metais buvo apdovanotas Lietuvos rašytojų sąjungos, kuriai pats priklausė nuo 1972 metų, premija.


Šiame straipsnyje: rašytojaiPetras Dirgėlamirtis

NAUJAUSI KOMENTARAI

NA NA

NA  NA portretas
kas čia darosi ,ar ne per dažnai miršta meninės sielos žmonės _____pasaulyje sparčiai vyksta modernizacija ,kodėl neatlaiko žmogaus siela ,,,sėkmės perkrovai normalizuotis ,ką žinai ,gal kitame lygmenyje bus geriau ,,,,
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių