Nepasitenkinimą sukėlusi teorija: Mona Lisa gali būti kinė

  • Teksto dydis:

Vieno italų istoriko teorija, kad Mona Lisa (Mona Liza) gali būti vergė kinė ir Leonardo da Vinci (Leonardo da Vinčio) motina, tuo pačiu darant prielaidą, kad šis 15-ojo amžiaus polimatas yra pusiau kinas, trečiadienį sukėlė karštligišką interneto komentatorių sujudimą.

Honkonge įsikūręs istorikas ir romanistas iš Italijos Angelo Paratico (Andželas Paratikas) laikraščiui „South China Morning Pos“ sakė: „Už Monos Lisos nugaros yra kiniškas kraštovaizdis ir net pats jos veidas atrodo kiniškai“.

Kinų interneto vartotojai trečiadienį reiškė nuostabą ir netikėjimą, ir paskelbė dešimtis garsiojo paveikslo parodijų su įvairiais veidais – nuo kinų komikų iki britų aktoriaus Rowano Atkinsono (Rovano Atkinsono).

Nedaug kas yra žinoma apie menininko, rašytojo, matematiko ir išradėjo Leonardo motiną Cateriną (Kateriną), o moters, kuri pozavo šiam Paryžiaus Luvre kabančiam portretui, tapatybė jau seniai kelia diskusijas.

A.Paratico, kuris baigia rašyti knygą „Leonardo da Vinci: kinų mokslininkas, pasiklydęs Renesanso Italijoje“, citavo austrų neurologo Sigmundo Freudo (Zigmundo Froido) 1910 metų prielaidą, kad paveikslą įkvėpė menininko motina.

„Vienas turtingas Leonardo tėvo klientas turėjo vergę vardu Caterina. Po 1452-ųjų, Leonardo gimimo datos, ji dingo iš dokumentų“, – sakė jis minėtam laikraščiui.

Kiniškų ryšių įrodymai atrodo menki, bet A.Paratico sako, jog „iki tam tikro lygio“ yra tikras, kad L.da Vinci motina buvo iš Oriento. „Kad paverstume ją rytiete kine, mums reikia pasinaudoti dedukcijos metodu“, – pridūrė jis.

Daugelis komentarų į „Twitter“ panašiame kiniškame „Sina Weibo“ buvo skeptiški.

„Man taip liūdna, jog pamanėte, kad esu užsienietė!“ – parašė vienas vartotojas prie atvaizdo, kuriame susiraukusi Mona Lisa laiko du tualetinio popieriaus ritinėlius ir šnypščia nosį.

Kitas vartotojas pakeitė jos veidą įvairiais kitais veidais, nuo kinų komiko Zhao Benshano (Džao Benšano) iki R.Atkinsono, be to, įdėjo roboto, laikančio Monos Lisos kaukę, atvaizdą.

Tema iki trečiadienio vidurdienio buvo peržiūrėta daugiau kaip 4 mln. kartų ir sulaukė 160 tūkst. komentarų.

„Dabar suprantu, kodėl jos šypsena atrodo tokia paslaptinga ir užmaskuota – tai tipiškai kiniška“, – parašė kitas vartotojas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Loreta Ona

Loreta Ona portretas
atsiprasau, raso zmones,tarsi nera mate kinietisku moters bruozu, ir jei Leonardo motina buvo verge- is kur toks Leonardo talentas ir siekis mokslo ir meno aukstumu ?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių