Nemokami Šiaurės šalių kino klubo seansai

Balandžio mėnesį Šiaurės šalių kino klubas pradžiugins tikrų istorijų mėgėjus. Bus rodomi du norvegų ir švedų filmai, kuriuose į kino juostą perkeliami realūs praeities įvykiai.

Pirmoji drama - „Kautokeino maištas“ (balandžio 8 d. 17.10 val.) - pasakoja apie jau daug amžių šiaurės Skandinavijos aukštumose gyvenančius elnių augintojus samius. XIX a. viduryje gyvenimo permainos neaplenkia ir Kautokeino kaimo, kurį valdo nuožmus alkoholio pardavėjas Ruthas. Samiai, vadovaujami jaunos moters Elen, atsisako mokėti duoklę Ruthui. Be jokio teismo Ruthas įkalina maištaujančius samius, palikdamas ją vieną rūpintis visais gyvūnais. Moteris sulaukia pagalbos, sušaukiamas teismas ir maištautojai paleidžiami, tačiau Ruthas reikalauja atiduoti visus elnius, siekdamas padengti teismo išlaidas. Samiai beveik neturi galimybių pasipriešinti Ruthui, bet nepraranda vilties.

2008 m. šis filmas triumfavo Norvegijos nacionaliniuose kino apdovanojimuose „Amanda“ ir laimėjo keturias statulėles.

Antrosios mėnesio dramos - „Juodasis gvazdikėlis“ (balandžio 22 d. 17.10 val.) - herojus yra Švedijos ambasadorius Čilėje Haraldas Edelstamas. 1973 m. rugsėjo 11 d. šioje šalyje įvykus kariniam perversmui jis gynė ir gelbėjo nekaltus žmonės nuo susidorojimo ir mirties bausmės. Išgelbėjęs šimtus, o gal ir tūkstančius gyvybių, jis yra priverstas priimti dar vieną iššūkį. Šį kartą nuo mirties bausmės jis privalo išgelbėti savo naujai atrastą meilę. Tai dar viena neįmanoma užduotis ir desperatiškos lenktynės su laiku. „Juodojo gvazdikėlio“ pravardę diplomatas gavo Antrojo Pasaulinio karo metais už pagalbą nacių režimo persekiojamiems žmonėms.

Šiaurės šalių kino klubo filmai rodomi originalo kalba su titrais anglų kalba „Skalvijos“ kino centre (A. Goštauto g. 2/15, Vilnius). Įėjimas nemokamas, tačiau žiūrovai kasoje privalo paimti nemokamus bilietus, be bilietų jie į salę neįleidžiami.

Naujausius Šiaurės šalių kino filmus taip pat galima nemokamai skolintis Šiaurės šalių filmotekoje (Didžioji g. 5, Vilnius). Tai vienintelė Šiaurės šalims atstovaujanti filmoteka šalyje, kuri yra atvira visiems ir paslaugas teikia nemokamai.


Šiame straipsnyje: Šiaurės šalių kino klubas

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių