Nebyliojo kino šedevras atkeliauja į Kauną

Unikalus muzikos ir kino renginys Europos šalių kino forumo ,,Scanorama” projektas „Žanos d‘Ark aistra“ atkeliauja į Kauną.

Vos kartą parodytas Vilniaus publikai, po daugiau nei metų tylos projektas aplankys Kauną, Klaipėdą ir sugrįš į Vilnių. Projekte į harmoningą visumą vėl susilieja Carlo Theodoro Dreyerio 1928 m.  nebylusis kino šedevras „Žanos d‘Ark aistra“ („The Passion of Joan of Arc”) ir vieno garsiausių lietuvių kompozitorių Broniaus Kutavičiaus specialiai šiam kino kūriniui net dvejus metus kurta originali muzika, kurią gyvai atliks prof. Donato Katkaus diriguojamas Šv. Kristoforo kamerinis orkestras.

Gražina Arlickaitė, Europos šalių kino forumo ,,Scanorama” direktorė, sako, kad sprendimas pakartoti šį projektą gimė kaip natūrali reakcija į žiūrovų pageidavimus.
,,Po pirmojo ir vienintelio parodymo 2009 m. lapkričio mėnesį Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre sulaukėme daugybės prašymų „Žanos d‘Ark aistrą“ parodyti kitų miestų žiūrovams ir pakartoti Vilniuje", - teigė G.Arlickaitė.
 
Savita projekto forma jau sulaukė ir tarptautinio įvertinimo. Carlo Theodoro Dreyerio šedevrui ir Broniaus Kutavičiaus muzikai, kurią  gyvai atliko Čekijos Bergo orkestras, jau plojo Prahos žiūrovai. Planuose – Ispanijos bei Danijos auditorijos.

Danų kino genijaus Carlo Theodoro Dreyerio 1928 m. nebyliojo kino šedevras ,,Žanos d’Ark aistra”, įamžinęs šventąją Prancūzijos kankinę, buvo iškart pasmerktas ir uždraustas, o kino juosta – klastota ir deginta. Tik po daugiau nei penkių dešimtmečių originali, tik per stebuklą išlikusi filmo kopija, buvo rasta Oslo psichiatrinėje klinikoje. Būtent ši vizualiai pribloškianti versija ir bus pristatyta Lietuvos žiūrovams.
Carlas Theodoras Dreyeris Žanos d’Ark tikėjimo ir vilties galiai išreikšti pasitelkė vienintelį filmavimo principą – herojės emocijas perteikiantį aktorės Maria Falconetti veidą. Filme atsisakyta bet kokios patetiškos vizualikos ir efektų, jo pasakojimą režisierius pagrindė  autentiškais Žanos d‘Ark teismo protokolais, kurių ištraukos tapo filmo titrais.

,,Vienas geriausių pasaulio nebyliojo kino klasikos kūrinių ir gyvai atliekama pripažinto lietuvių kompozitoriaus šiuolaikinė muzika – tai jaudinantis ir labai paveikus dvasinis potyris.  Šį nenusakomą jausmą galės išgyventi ne tik Vilniaus, bet ir Kauno bei Klaipėdos žiūrovai,” – sakė G.Arlickaitė.

Muzikos ir kino sintezės projektas “Žanos d’Ark aistra” savo kelionę pradės jau kovo 12 d. 17 val. Kauno valstybinėje filharmonijoje.

Balandžio 6 d. 18 val. persikels į Klaipėdos koncertų salę, o balandžio 12 d. 19 val. sugrįš į Vilnių ir bus parodytas Lietuvos nacionaliniame dramos teatre.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių