„Naujojo Baltijos šokio“ festivalyje pasirodė Kanados žvaigždė L. Lecavalier

Vilniuje prasidėjo 20-asis tarptautinis šiuolaikinio šokio festivalis „Naujasis Baltijos šokis“.

Šiemet jo programoje lietuvių kūrėjų, kuriančių tiek Lietuvoje, tiek užsienyje darbai, trupių iš užsienio šalių pasirodymai. Tačiau pagrindinis akcentas skiriamas Kanados šokiui. Pirmoji iš kanadiečių pasirodė Kanados šokio žvaigždė, viena virtuoziškiausių atlikėjų tituluojama Louise Lecavalier.

Spektaklį „So blue“ šokėja L. Lecavalier sukūrė prieš ketverius metus ir tai jos choreografinis debiutas. Jį šoko jau daugiau nei 15 pasaulio šalių. Šokėja sako, kad nustojusi šokti vienoje garsiausių trupių „La la la Human Steps“, kurioje šoko keliolika metų, ilgą laiką norėjo, kad koks nors choreografas specialiai jai sukurtų spektaklį, ir po kurio laiko suprato, kad tai ko ji nori – kūno laisvės, spontaniškų judesių gausos, ji gali susikurti sau pati. Žiūrint šį valandos trukmės spektaklį, sunku patikėti, kad L. Lecavalier 57 m. Per visą spektaklį ji nesiliauja stebinti tuo, ką gali jos kūnas, nors pati sako, kad jos kūnas tikrai turi ribas.

„Būdama jauna maniau, kad mano kūnas be jokių ženklų, jis neįdomus, ir prisimenu, žiūrėjau į vyresnius šokėjus – jų rankas, pėdas, kuriose galėjau įžvelgti visą jų nuveiktą darbą, juose buvo daugiau gyvenimo. Tai buvo paaugliška, tarsi mano jaunystės gėda, dabar galiu pasakyti –nesigėdykite, kad senstate, tai – kvaila. Jaunystę praleidau manydama, kad esu per jauna, ir jei dabar, būdama vyresnė, norėčiau būti jauna, būtų juokinga“, – sako šokėja.

L. Lecavalier yra pirmoji kanadietė, gavusi prestižinį Niujorko scenos menų prizą „Bessie Award“. Jai įteiktas Kanados ordinas, prieš porą metų choreografė už gyvenimo nuopelnus šokio menui buvo įvertinta Kanados generalinio gubernatoriaus scenos menų prizu, vienu svarbiausių šios šalies valstybinių apdovanojimų. Šiandien daugybe apdovanojimų įvertinta, su garsiausiais choreografais dirbusi L. Lecavalier sako, kad šokėjos kelią pasirinko, nes tiesiog labai patiko ta būsena, kai šoko.

„Man tiesiog patiko šokti, baigusi mokyklą šokau savo malonumui, tada kažkas mane pakvietė į trupę. Sakau, gerai – metams, tada jau eisiu į universitetą ir užsiimsiu kažkuo rimtu, ir taip dar vieneri metai, dar vieneri, ir štai – esu čia ir vis dar šoku“, – prisimena L. Lecavalier.                 

Pasak festivalio „Naujasis Baltijos šokis“ vadovo Audronio Imbraso, Kanados šiuolaikinio šokio Lietuvos žiūrovai beveik nepažįsta, išskyrus prieš daugiau nei dešimt metų taip pat šiame festivalyje savo spektaklį rodžiusios trupės „La la la Human Steps“, todėl 20-ojo festivalio akcentu pasirinktas Kanados šokis.

„Kanada taip pat labai stipri šiuolaikinio šokio valstybė, scenos menų, cirko fizinio teatro. Norėjosi pristatyti tuos žanrus, kurie Lietuvoje nebuvę, kurių nelabai mačiusi publika. Kanados šokio pakankamai skirtingas kontekstas, palyginti su Rytų Europa“, – pasirinkimą aiškina festivalio „Naujasis Baltijos šokis“ vadovas Audronis Imbrasas.

Vakar prasidėjęs festivalis vyks kasdien iki gegužės 9 d., o paskutiniai du jo spektakliai bus parodyti po pertraukos, gegužės 19 d. Vienas iš uždarymo pasirodymų – kanadiečių šiuolaikinio šokio choreografės Marie Chouinard trupės spektaklis. Per laisvą devynių dienų laikotarpį įvairiose šokio institucijose vyks edukaciniai renginiai.

Daugiau – LRT reportaže



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių