Naujausio A. Cholinos spektakio gastrolės pagaliau nudžiugins ir lietuvius

  • Teksto dydis:

Anželikos Cholinos kūrybinės veiklos 25-mečio retrospektyvos programa tęsiasi. Balandžio 11-13 dienomis Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos teatro gerbėjai turės galimybę pamatyti naujausią Maskvos J. Vachtangovo teatre sukurtą A. Cholinos premjerą – šokio spektaklį "Vyrai ir moterys" (arba scenarijai pagal kuriuos gyvena žmonės). Šio spektaklio premjera įvyko 2015-ųjų spalio 7 dieną. 

"Norėjome šį spektaklį parodyti 2015-ųjų rudenį, kuomet į Lietuvą buvo atvežti visi choreografės darbai sukurti Maskvoje ("Otelas”, "Ana Karenina” ir "Moterų krantas”), bet tam sutrukdė itin įtemptas J. Vachtangovo teatro premjerų ir gastrolių grafikas. Visi spektakliai Maskvoje yra sulaukę didžiulio tiek žiūrovų, tiek ir teatro kritikų dėmesio, kurie choreografę apibūdina kaip – "scenoje tveriančią stebuklą”.  Šį kartą pavyko su teatru susitarti ir spektaklius parodysime ne tik Vilniuje, bet ir Kaune, Klaipėdoje” – teigė A. Cholinos šokio teatro direktorė ir gastrolių organizatorė Greta Cholina.

Šis spektaklis - tai šokio poema, jautrūs pamąstymai apie vyriškos ir moteriškos esybės skirtumus, apie meilę ir likimus. "Anželika Cholina čia atlieka ne tik režisierės-choreografės vaidmenį, bet yra ir libreto autorė, atidi stebėtoja, psichologė, filosofė. Šiame spektaklyje ji tiksliai žino ką nori pasakyti savo žiūrovui", – teigia teatro kritikė Larisa Kanevskaja.

Penkios poros, dešimt skirtingų charakterių išraiškingai ir įtikinamai vaidina/šoka noveles apie meilę ir išdavystę, pavydą ir ištikimybę, aistrą ir varžymąsi. Kai kurie epizodai sukelia žiūrovų supratimą ir palaikymą, kiti – užuojautą ir nuostabą.

Spektaklyje sutelpa visas judesio pasaulis, kuriame užgimsta nauja estetika, gracija, švelnus humoras ir aštrus groteskas. Viskas pateikiama išradingai, suvaidinama juvelyriškai tiksliai, be menkiausių netikslumų. Maskvos žiūrovai spektaklyje sėdi nekvėpuodami, palaimingai šypsodamiesi. Labai laukiame ir Lietuvos žiūrovų reakcijų. Kviečiame visus nepraleisti ypatingos progos pamatyti lietuvių statytojų kūrinio (scenografas - Marijus Jacovskis, kostiumų dailininkas - Juozas Statkevičius) visais laikais aktualia vyro ir moters tema bei įspūdingų aktorių vaidmenų.

"Šis spektaklis – fantazija meilės tema, tragiškoji komedija, kuri suausta iš mano stebėjimų. Aš jį pavadinau "Vyrai ir moterys” dėl to, kad spektaklis yra būtent apie vyrus ir moteris. Man norėjosi atsakyti į klausimą, kodėl žmonių santykiuose niekas neįvyksta iki galo, kodėl tiek daug sugriautų sąjungų ir sulaužytų likimų? – kalba choreografė A. Cholina. – Spektaklyje vaidinamos vyrų ir moterų meilės istorijos nuo jų užgimimo akimirkos, kupinos tyrumo, tikėjimo ir meilės iki jų žemiškojo gyvavimo pabaigos, kuomet jausmai, kurių jie ieškojo, surado ir išgyveno – miršta.”


Atsiliepimai:

Jana Motovilova: "Spektaklis nėra sukurtas pagal literatūrinį kūrinį. Tiesiog moterys, tiesiog vyrai, tiesiog jų bandymai suprasti vieni kitus ir būti kartu, arba nebūti kartu...  Bandymai suprasti meilę, priimti ją, gyventi ja, tiesiog gyventi.  Tyro vandens scenos iš gyvenimo, kur atpažįsti ir save, ir draugus, ir jų pažįstamus.  Santykių gyvenimas nuo gimimo iki paskutinių dienų,  skirtinguose jų etapuose toks kintantis priklausomai nuo emocijų lygmens, aistrų, pergyvenimų, rūpesčių.  Ir kaip daug galima perteikti su muzika ir plastika!  Atskira padėka už humoro dozę (būtent tai man norėjosi atrasti šiame spektaklyje)!”

Elena Afrina: "A. Cholina sukūrė labai gražų, šmaikštų, įdomų spektaklį su toli gražu nepaprasta choreografija, kurią jaunieji aktoriai atlieka nepriekaištingai! Baleto artistai pavydėtų. Dar daugiau: aktoriai vaidina subtilias psichologines istorijas! Puikus spektaklis!”

Larisa Kanevskaja: "Visa tai apibūdinama nuostabiu žodžiu TEATRAS”.

Vieninteliai spektakliai:

Balandžio 11d. 19:00 Girstučio kultūros centre, Kaune

Balandžio 12d. 19:00 Žvejų rūmuose, Klaipėdoje

Balandžio 13d. 19:00 Lietuvos nacionaliniame dramos teatre, Vilniuje

TV reportažą galite pažiūrėti čia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių