Naujasodžio piliakalnis įtrauktas į Kultūros vertybių registrą

  • Teksto dydis:

Į Kultūros vertybių registrą įrašytas Prienų rajone esantis Naujasodžio piliakalnis II su gyvenviete, penktadienį pranešė Kultūros paveldo departamentas.

Pasak piliakalnį radusio archeologo Egidijaus Šatavičiaus, piliakalnio tikslingai ieškota, nes jau daug metų Užnemunėje nebuvo rasta nė vieno naujo piliakalnio.

„Naujasodžio II piliakalnis yra miške, jis nuvykus buvo šviežiai iškirstas, todėl buvo daug lengviau jį apžiūrėti ir nustatyti, kad tai yra tikras piliakalnis, o ne šiaip koks kalnas. Be to, kertant mišką sunkiosios technikos pažeistose žemės paviršiaus vietose rasta radinių – molinių lipdytinių indų šukių brūkšniuotu ir lygiu išoriniu paviršiumi. Taigi, tapo neabejotina, kad tai yra tikras piliakalnis“, – pasakojo jis.

Ieškant Naujasodžio piliakalnio II pasitelkti žemės paviršiaus lazerinio skenavimo duomenys ir nuvažiavus vietoje tikrinamos galimos vietos.

Piliakalnis įrengtas nedidelėje apskritoje kalvelėje, ji pakraščiuose apjuosta žiediniu pylimu.

Anot archeologo, tokių piliakalnių Lietuvoje labai nedaug – iki dešimties.

Naujasodyje rastas piliakalnis yra vienas iš šešių piliakalnių, kurie šiemet įrašyti į Kultūros vertybių registrą.

Pasak Kultūros paveldo departamento, piliakalnių suradimo darbai ir apsauga labai suintensyvėjo pernai, paskelbus Piliakalnių metus.

Tai lėmė, kad per 2017 metus į Kultūros vertybių registrą įrašyta 20 naujų piliakalnių. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių