Naujame romane – meilės istorija teatro užkulisiuose

  • Teksto dydis:

Nauja leidyklos „Mintis“ knyga iš serijos „Šiuolaikinis Europos romanas“ – Joseph O‘Connor kūrinys „Budinti šviesa“ skaitytojus ne tik supažindina su tikrais įvykiais paremta meilės istorija, bet ir perkelia į intriguojantį teatro gyvenimą.

„Budinti šviesa“ – įtaigi, giliai jaudinanti meilės istorija yra trečiasis daugybę literatūrinių premijų pelniusio autoriaus romanas (po „Jūros žvaigždės“ ir „Atpirkimo krioklio“), užbaigiantis Airijai skirtą ciklą. Pasakojimas apie pasiaukojančią  meilę, apie išsiskyrimus ir susitaikymus, apie drąsą gyventi taip, kaip liepia širdis, yra iš tikrųjų sukrečiantis ir pakeliantis dvasią.

Romano siužetas paremtas tikra XX a. pradžios meilės istorija. Apsupta gerbėjų, maištinga, graži, koketiška devyniolikmetė aktorė Molė Olgud svajoja apie karjerą Amerikoje, tačiau jos gyvenimo užkulisiuose glūdi paslaptis. Po 1907 m. Dubliną sklando gandai apie Molės romaną su Džonu Singu – gerokai vyresniu, nerimastingu, užsisklendusiu teatro dramaturgu, turtingos žemvaldžių šeimos sūnumi, ugningų jausmų, poetinės sielos žmogumi. Audringiems, kartais negailestingiems, bet kupiniems švelnumo jųdviejų santykiams kategoriškai nepritaria draugai ir šeima.

Po daugelio metų, artėjant Kalėdoms, senyva moteris vaikšto po audros nusiaubtą Londoną. Griuvėsiai, niūrūs apleisti namai ir žiemiškų parkų grožis pažadina skausmingus prisiminimus. Dukart ištekėjusi, ji jau seniai gyvena viena, badmiriaudama šaltame kambaryje. Jos karjeros spindesys seniai išblėsęs, tačiau nenumaldoma aistra gyventi vis dar palaiko buvusią Džono Singo mylimąją.

Joseph O’Connor (Džozefas O’Konoras) – šiuolaikinis airių rašytojas (g. 1963 m. Dubline), daugiau nei dešimties literatūriniame pasaulyje itin vertinamų knygų, išverstų į daugelį pasaulio kalbų, autorius. Lietuvių kalba jau išleista: „Pardavėjas“ (2000), „Kaubojai ir indėnai“ (2005), „Jūros žvaigždė“ (2007), „Atpirkimo krioklys“ (2009).

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių