Nauja pradžia Klaipėdos koncertų salėje – su M.Rubackyte

Jubiliejinį, 10-ąjį koncertinį sezoną Klaipėdos koncertų salė (KKS) šeštadienį pradės neįprastai ir ypatingu renginiu, kuriame muzikuos pasaulinio masto muzikos atlikėja pianistė Mūza Rubackytė. Šis koncertas bus vienintelis Lietuvoje. Ir visi bilietai į jį jau išpirkti.

Nepaprasta, intymi muzika

Jame su Klaipėdos kameriniu orkestru, vadovaujamu violončelininko Mindaugo Bačkaus, pianistė leisis į nuostabią kelionę „Romantikos keliais“, skambindama Frédérico Chopino koncertą fortepijonui ir orkestrui Nr. 1, e-moll. Orkestras dar atliks kitą emociškai stiprų kūrinį – Franzo Schuberto kvartetą „Mirtis ir mergelė“. Skambės abiejų opusų versijos styginių orkestrui.

Šiuo metu Vilniuje, Paryžiuje ir Ženevoje gyvenanti M.Rubackytė specialiai dėl šio koncerto atvyko iš užsienio. „Paskambino M.Bačkus ir kukliai, labai nedrąsiai paklausė apie tokią galimybę. Man tai atrodo nuostabi idėja. Klaipėdoje grosiu jau ketvirtąkart, bet iki šiol dar nė sykio neteko scenoje pasirodyti su jūsų orkestru. Šiandien su juo repetavome – esu patenkinta, maloniai nudžiuginta požiūriu, įsiklausymu“, – vakar pasakojo pianistė apie šio koncerto atsiradimo aplinkybes. Ji tvirtino ne be reikalo pasitikėjusi profesiniais gandais ir Klaipėdos kamerinio orkestro, kurio iki šiol nebuvo girdėjusi, reputacija: „Žinojau, kad bus vertas dėmesio šis bendradarbiavimas“.

„Stengiamės spėti su pasauliniu tempu. Su tuo sunku kovoti – žmonėms norisi vis naujų įspūdžių. Ir mes siekiame bendradarbiauti su tais, kas pasaulyje skleidžia muzikos meną, – kalbėjo M.Bačkus. – Muzikantui didžiausias džiaugsmas – groti su geriausiais pasaulio menininkais. Tai suteikia prasmės jausmo ir pasitikėjimo savimi. Be to, mūsų profesija – viena gražiausių, nes turime galimybę kasdien groti vis kažką naujo. Būsimo koncerto muzika – nepaprasta ir labai intymi.“
„Su šia koncertine programa einame priešinga kryptimi nei gyvenimo tempas – į intymumą, – tęsė mintį M.Rubackytė. – Dar gerai, kad mes dirbame kartu be dirigento. Čia man visai ir nereikia jo, kuris tik trukdytų natūraliam muzikos tekėjimui. Šiandien turime galimybę užuosti vystančių rožių žiedlapių kvapą...“

„...Mūsų uždavinys, kad tas aromatas pasiektų ir salės galą“, – šypsojosi orkestro vadovas.

„Pajutau repeticijoje, kad labai malonu klausytis to intymaus fortepijono ir orkestro pokalbio“, – pastebėjo KKS direktorės pavaduotoja Loreta Narvilaitė.

Dalysis savo talentu

M.Rubackytė aiškino, kad buvo keli šios programos variantai, bet ji pati pasiūlė F.Chopino koncertą: „Nes labai intensyvus gyvenimas, daug keliauju, koncertuoju. Programos susiklosto tam tikrais periodais – dabar šis kūrinys yra mano repertuare.

Trečiadienio vakarą atvykusi į Klaipėdą, pianistė apsigyveno „Navalio“ viešbutyje. Ketvirtadienį rytą ir popiet jau repetavo su Klaipėdos kameriniu orkestru. Penktadienį tarp repeticijų ji dar apsilankys Klaipėdos universitete, kur susitiks su dėstytojais ir studentais, ves meistriškumo pamoką gabiausiems jauniesiems pianistams.

„Mūsų orkestro idėja, kad atvykstantys garsūs menininkai įneštų savo indėlį ir į Klaipėdos universiteto veiklą, kad jie dalytųsi savo talentu ir meile muzikai“, – pažymėjo M.Bačkus.
 

„Aš labai vertinu galimybę pasimatyti su jaunimu, įpūsti pozityvios energijos. Gimtojoje Lietuvoje man itin svarbu išgirsti jaunus muzikantus, „patikrinti temperatūrą“ ir kažką nuveikti kartu“, – teigė viešnia.

M.Rubackytė pajūryje praleis visą savaitgalį. Šiandien iš Ženevos atskris jos vyras, kartu jiedu ruošiasi aplankyti draugus Palangoje, būtinai nueiti prie jūros. „Net maudymosi kostiumėlį pasiėmiau. Žiūrėsim, kas iš to išeis“, – juokėsi pianistė.
Ji nuolat koncertuoja visoje Europoje, Pietų ir Šiaurės Amerikoje bei Azijoje. Jos svarbiausių gastrolių sąraše – Argentina, Urugvajus, Kolumbija, Peru, Čilė, Meksika, Japonija. M.Rubackytės rečitaliai rengiami garsiose koncertų salėse, ji muzikuoja su įvairiais orkestrais. Taip pat pianistė yra tarptautinio Vilniaus fortepijono festivalio įkūrėja ir meno vadovė, šių metų lapkritį rengianti jau trečiąjį festivalį, be to, ji – Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorė, vedanti meistriškumo kursus visame pasaulyje.

Vyksta geriausi dalykai

KKS direktorė Danutė Žičkuvienė džiaugėsi jubiliejinio sezono užmojais ir tempais. Koncertas su M.Rubackyte bus vienintelis ir nepakartojamas – uostamiesčio koncertinė įstaiga jį pristato savarankiškai, ir jis nebus dubliuojamas.

„Mes kasmet taip darysim nuo šiol. Tai naujos tradicijos pradžia – sakė ji. – Ir festivalis „Permainų muzika“, anksčiau pradėdavęs sezoną, ateityje vyks kiek vėliau, kaip šiemet. Atkreipkite dėmesį – šis renginys keičia dislokaciją. Šiemet jis nukeliaus ir į Klaipėdos geležinkelio stotį. Dar vienas išskirtinis projektas su puikiu čekų kilmės pianistu mūsų kamerinio orkestro ir publikos laukia spalio pabaigoje – skambės du W.A.Mozarto koncertai. Sezoną užbaigsime irgi ne bet kaip...“

„Sostinė – ne vienintelė vieta, kur vyksta geriausi dalykai, – tvirtino M.Bačkus. – Dar vienas įrodymas: birželį ruošiamės atlikti G.Gershwino operą „Porgis ir Besė“. Ji retai būna scenose. Pagrindines partijas dainuos tamsiaodžiai solistai, prie Klaipėdos kamerinio orkestro prisijungs Liepojos simfoninis orkestras. Kartu sieksime labai stilingo rezultato.“

L.Narvilaitė priminė, kad rugsėjo 19-ąją prasidės KKS festivalis „Permainų muzika“, kviečiantis atsiverti pokyčiams ir naujiems įspūdžiams. Šiemetis festivalis bus jau 9-asis. Jo programoje – šeši koncertai, o festivalio pradžia ir pabaiga spalio 4-ąją vėlgi siejama su Klaipėdos kameriniu orkestru, kurio naujose koncertinėse programose skambės amerikiečių ir lietuvių kompozitorės Ramintos Šerkšnytės muzika. Festivalio videoklube svečiuosis pianistas Rokas Zubovas, pristatysiantis naują vaidybinę kino juostą „Laiškai Sofijai“, kurioje jis pasirodo kitame amplua; bus galima pamatyti į filmą nepatekusius kadrus. Festivalyje svečiuosis kanadiečių saksofonų kvartetas „Quasar“, Nacionalinis simfoninis orkestras, diriguojamas prof. Juozo Domarko, pateiks lietuvių kompozitorių kūrinių koncertą, kartu pasirodys garsūs solistai instrumentalistai Mike Svoboda, Petras Geniušas, Indrė Baikštytė ir Ingrida Armonaitė. Spalio 1-ąją, Pasaulinę muzikos dieną, „Permainų muzika“ su styginių kvartetu „Chordos“ nukeliaus į geležinkelio stotį – koncerte „Garsų traukiniai“ bus atliktas to paties pavadinimo Steve’o Reicho kūrinys.

Naująjį KKS sezoną savo programomis džiugins ir kiti tradiciniai festivaliai – „Klaipėdos muzikos pavasaris“, „Salve Musica“, publikai žadantys daug naujų potyrių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių