Nacių pagrobtas paveikslas grąžintas savininkams

  • Teksto dydis:

Žydų kilmės meno kolekcininkė Hedwiga Ullmann buvo priversta parduoti vokiečių dailininko Hanso Thomoso litografiją „Pavasaris kalnuose“, kai bijodama nacių persekiojimo 1938 m. išvyko iš šalies. Iki šiol paveikslas priklausė Vokietijos maisto produktų gamintojui „Dr. Oetker“, kurio atstovai šiemet nusprendė meno kūrinį grąžinti tikriesiems savininkams paveldėtojams.

Prieš karą Albertas ir Hedwiga Ullmannai buvo gerai žinomi ir gerbiami meno kolekcininkai. Įsigydami Gerlacho vilą netoli Frankfurto, jie kartu paveldėjo ir didelę meno kolekciją.

Ankstesnis vilos savininkas paprašė dailininką Hansą Thomą nutapyti seriją paveikslų, kuriuose būtų pavaizduoti metų laikai. Vaizduodamas gimtąją Švarcvaldo provinciją menininkas ypač daug dėmesio skyrė gamtos detalėms. Šiam kūrinių ciklui priklausė ir litografija „Pavasaris kalnuose“.

1938 m. naciams ėmus persekioti žydus, H. Ullmann buvo priversta bėgti iš šalies. Prieš tai ji spėjo parduoti turimus meno kūrinius, tarp jų ir „Pavasarį kalnuose“. 1954 m. šį paveikslą aukcione įsigijo kompanijos „Dr. Oetker“ įkūrėjo anūkas Rudolfas Augustas Oetkeris.

Apie paveikslą nežinojo

Praėjus daugiau nei penkiasdešimt metų, 2015-aisiais, „Dr. Oetker“ nusprendė peržiūrėti kolekciją ir įsitikinti, kad joje nėra kūrinių, kurie būtų susiję su nacių vykdyta politika – persekiojimais dėl tautybės, rasės ar įsitikinimų. Be to, kompanija norėjo išsiaiškinti tikrąją meno kūrinių kilmę ir kam jie priklausė prieš Antrąjį pasaulinį karą.

Kruopščiai peržiūrėjus ir atlikus tyrimą, litografiją „Pavasaris kalnuose“ kompanijos savininkas nusprendė grąžinti buvusiems savininkams. Šis „Dr. Oetker“ žingsnis buvo maloni staigmena H. Ullmann artimiesiems, kurie net nenutuokė, kad toks paveikslas egzistuoja.

Šiai iniciatyvai pritarė ir advokatas Davidas J. Rowlandas, atstovaujantis garsios meno kolekcininkės paveldėtojams. Jis teigė, jog jo klientai dėkoja kompanijai „Dr. Oetker“ ir pridūrė, jog šis drąsus žvilgsnis – puikus pavyzdys kitiems privatiems meno kolekcininkams.

Pasak kompanijos atstovo spaudai Jörgo Schillingerio, dar trys kūriniai gali būti susiję su nacių vykdytos politikos padariniais, todėl baigus tyrimą jie bus grąžinti tikriesiems savininkams arba jų palikuonims.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių