Nacionalinis dramos teatras žada artėti prie nacionalinės dramaturgijos, bet išlikti pragmatiškas

Jubiliejinį 70-ąjį teatro sezoną pradedantis Lietuvos nacionalinis dramos teatras (LNDT) sieks artėti prie nacionalinės dramaturgijos, tačiau tuo pačiu liks pragmatiškas, teigia LNDT vadovas Adolfas Večerskis.

"Naujas sezonas ir laikas verčia teatrą iš esmės keisti požiūrį į tai, kas daroma. Yra žmonių, kuriems atrodo, kad paimi ir darai spektaklius, nieko tam nereikia, jokių ekonominių reikalų. Mūsų teatras pragmatiškai žiūri į šituos (ekonominius - BNS) dalykus, tik bandysime teatro veiklos kryptingumą nukreipti į nacionalinę dramaturgiją", - BNS sakė teatro vadovas.

Jis tvirtino, kad LNDT turėtų būti visiems prieinamas ir visus tenkinantis teatras.

"Niekaip nesuvokiame, ką reiškia žodis "nacionalinis" ir kas po tuo slypi. Mano nuomone, žodis "nacionalinis" reiškia, kad jis yra visiems prieinamas ir visus tenkinantis", - kalbėjo A.Večerskis.

Rugsėjo 18-19 dieną šio teatro sezoną pradės Baltarusijos nacionalinio akademinio Jankos Kupalos teatro gastrolės. Per jas bus parodyti du spektakliai: B.Frielo "Translations" ir V.Dunino-Marcinkevičiaus "Pinsko šlėkta".

Rugsėjo-spalio mėnesiais įvyks dvi lietuviškos premjeros: brolių Presniakovų "Hungarian", kurį režisuoja Ramunė Kudzmanaitė, bei "Unė", kurios inscenizacijos autorė ir režisierė yra Birutė Marcinkevičiūtė.

Teatro jubiliejus bus paminėtas teatro foje atidaroma dailininkų paroda bei švente, kuri bus surengta spalio 9-ąją. Be to, rudenį vyks septynių dienų nacionalinės dramaturgijos festivalis "Versmė".

LNDT vadovas atskleidė, kad bus bandoma teatro veiklą kreipti į nacionalinę dramaturgiją, tačiau, jo teigimu, nacionalinės, lietuviškos dramaturgijos paklausa nėra labai didelė - žmonės nori komedijų, daugiau vaikiškų spektaklių.

Jis pabrėžė, kad susidaro įspūdis, jog dabartinė spektaklių pasiūla kartais ne itin atitinka paklausą.

A.Večerskis tvirtino, kad praėjusį sezoną teatras "atsilaikė prieš viską" ir didelių nuostolių nebuvo patirta.

Vis dėlto teatro vadovas atskleidė, kad LNDT pajuto jaunų kūrėjų trūkumą.

"Mes jau pradedame jausti jaunimo stygių. Turime keturis jaunus žmones. Jeigu trupėje, sakykime, yra trisdešimt žmonių, tai keturi jauni žmonės yra gerai, bet galėtų būti daugiau", - svarstė A.Večerskis.

Lietuvos nacionalinis dramos teatras - vienas pagrindinių dramos teatrų Lietuvoje, įsikūręs Vilniuje. Nuo pat teatro įkūrimo teatro pavadinimas keitėsi ne kartą, o 1998 metais jam buvo suteiktas garbingas Nacionalinio teatro vardas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių