„Muzikinį rugpjūtį pajūryje“ užbaigs koncertas su Minsko operetės primadona

  • Teksto dydis:

Kartu su šiųmetės Jūros šventės šurmuliu startavęs, Klaipėdos muzikinio teatro languose šėliojęs ir kone visą Lietuvos pajūrį aplankęs XVI „Muzikinis rugpjūtis pajūryje“ artėja prie finišo. Sekmadienį festivalį užbaigs teatralizuotas koncertas „Sapnai apie Brodvėjų“ su viena ryškiausių Baltarusijos operetės atlikėjų Margarita Aleksandrovič.

Išsiskyrė interaktyvumu

Tarptautinis operos ir simfoninės muzikos festivalis „Muzikinis rugpjūtis pajūryje“ šiemet žiūrovus kvietė ieškoti meilės lobio – stebuklingojo meilės eliksyro. Publikai buvo pasiūlyta 14 festivalio renginių – simfoninės, kamerinės, sakralinės muzikos koncertai, įvairios akcijos bei G.Donizetti komiškos operos „Meilės eliksyras“ premjera.
 

Tradiciškai festivalis aplankė gražiausias Lietuvos pajūrio vietoves, buvo įvairus ir išties interaktyvus. O pagrindinis jo akcentas – operos „Meilės eliksyras“ premjera – tapo ne tik festivalio, bet ir visų metų puošmena“, – mano Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovas Ramūnas Kaubrys.

XVI „Muzikinį rugpjūtį pajūryje“ atidarę unikalia akcija Muzikinio teatro languose, vėliau festivalio organizatoriai pakvietė į baleto trupės kūrybines dirbtuves „Ore“, teatro svečius vaišino žolininkės Adelės Karaliūnaitės „Meilės eliksyru“, kompozitoriaus G.Verdi 200-ąsias gimimo metines paminėjo gluosnio sodinimo akcija Klaipėdos universiteto Botanikos sode. Tai – tik dalis šiųmečio festivalio atrakcijų.

„Manau, jog meilės lobį žiūrovai rado ne tik didžiojoje vasaros premjeroje, bet ir kitose festivalio programose. Džiugesys, tolerancija, viltis, polėkis ir kiti „meilės eliksyro“ ingredientai klausytojams tapo atradimu, o mums patiems – kūrybiniu įkvėpimu ateičiai“, – renginio sėkme džiaugėsi R.Kaubrys.

XVI tarptautinį operos ir simfoninės muzikos festivalį globojo Klaipėdos miesto, Neringos, ir Pagėgių savivaldybių merai. Dalis renginių buvo nemokami.

Tiesa, simboliškai pakvietęs ieškoti lobio, teatras šią vasarą ir pats jį „surado“ – padedant rėmėjams Klaipėdos muzikinio teatro orkestro duobėje jau stovi naujutėlaitis dirigento pultas.
 

asak teatro vadovo, galimybės pakeisti senąjį nusidėvėjusį dirigento pultą nauju buvo ieškoma jau seniai. „Pirmiausia tai susiję su pagarba mūsų dirigentams, orkestro muzikantams ir, žinoma, teatro žiūrovams. Naudodami senąjį pultą, ilgai akinančia šviesa „kankinome“ dalį publikos. Nuo šiol daugiau komforto bus visiems“, – dėstė teatro vadovas.

Iš statybvietės – į sceną

Jau šį sekmadienį, rugpjūčio 25 d., 19 val. XVI „Muzikinį rugpjūtį pajūryje“ Klaipėdos muzikiniame teatre vainikuos ryškūs ir spalvingi „Sapnai apie Brodvėjų“. Iš žinomiausių pasaulio miuziklų ištraukų sudėtas teatralizuotas koncertas šįkart pristatys viešnią iš Baltarusijos akademinio valstybinio muzikinio teatro M.Aleksandrovič, kolegų ir gerbėjų vadinamą Margo.

Įspūdingos išvaizdos solistės, dažnai lyginamos su legendine Holivudo aktore Merlin Monroe, gyvenimo ir karjeros istorija kone geriausiai iliustruoja paties koncerto siužetinę liniją, kurios centre – sudėtingas atlikėjo kelias į pripažinimą.

Minske gimusi ir augusi Margo vieną svarbiausių karjeros sprendimų – tapti dainininke – priėmė ne iškart. Mokykloje buvusi pareiginga, tačiau mažai motyvuota, Margarita mokslus nutarė tęsti Minsko architektūros-civilinės inžinerijos technikume. Tačiau jį baigus jai nei dienos neteko dirbti pagal įgytą specialybę – jaunos patrauklios merginos vadovauti vyriškam kolektyvui statybvietėse tiesiog niekas nesamdė. Štai tuomet, kaip pati sakė, ji „visa galva“ pasinėrė į muzikos pasaulį – įstojo į Baltarusijos valstybinės muzikos akademijos vokalo skyrių ir žingsnelis po žingsnelio ėmė artėti didžiosios scenos link.

Čia merginą, tik pradėjusią gilintis į profesionalaus dainavimo subtilybes, pasitiko autoritetingų vokalo specialistų kritika ir rekomendacijos pamiršti apie solistės karjerą. Vis dėlto šiandien viena ryškiausių Baltarusijos valstybinio muzikinio teatro artisčių atlieka pagrindinius vaidmenis populiariausiuose teatro pastatymuose. Ji ir Odetė Darimon I.Kalmano operetėje „Bajaderė“, ir Silva to paties kompozitoriaus „Silvoje“, Marica, Liza – „Grafaitėje Maricoje“, Anina J.Strausso operetėje „Naktis Venecijoje“, Rozalinda, Adelė – „Šikšnosparnyje“, Valentina F.Leharo „Linksmojoje našlėje“ ir daugelis kitų muzikinio teatro scenos personažų.

Sėkmės paslaptis

Tokio įkvepiančio pasisekimo paslaptis, M.Aleksandrovič žodžiais, paprasta: „Būtina tikrai mylėti gyvenimą, žmones, pasaulį aplink save, būti optimistu ir tikėti sėkme“, – viename interviu Baltarusijos leidiniui „Novaja gazeta“ tvirtino garsi solistė.

Anot jos, vien geri techniniai dainininko duomenys be tam tikrų asmenybės bruožų, charakterio gali atvesti ne tik į sėkmę, bet ir į aklavietę. „Muzikantų, dirigentų, dainininkų profesija reikalauja kiekvieną dieną dirbti su savimi. Jei tam tikru momentu pamanai viską pasiekęs, tai jau žymi prasidėjusį kritimą žemyn. Tobulumui ribų nėra. Kaip profesionaliame sporte treneris, taip ir teatre geras reiklus režisierius turėtų niekuomet neleisti atlikėjui „suakmenėti“, – įsitikinusi Margo.

Šio sekmadienio vakarą Klaipėdoje Rūtos Bunikytės pernai režisuotame dviejų dalių teatralizuotame koncerte „Sapnai apie Brodvėjų“ klausytojai išgirs ištraukas iš garsiausių miuziklų – J.Kanderio „Kabareto“, J.Hermano „Hello, Dolly“, Cy Colemano „Mielosios Čariti“, F.Loesserio „Kaip daryti karjerą“, R.Paulo „Sesers Kerės“, C.Porterio „Bučiuok mane, Keit” ir kitų. Drauge su charizmatiškąja viešnia iš Minsko koncerte pasirodys Klaipėdos muzikinio teatro orkestras, solistai, choro dainininkai ir baleto šokėjai. Diriguos Tomas Ambrozaitis.

Bilietai į XVI festivalio „Muzikinis rugpjūtis pajūryje“ uždarymo koncertą – po 27 Lt. Juos platina teatro kasa ir „Bilietai.lt“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių