A. Modigliani paveikslas aukcione nupirktas už 157 mln. dolerių

  • Teksto dydis:

Amedeo Modigliani (Amedėjo Modiljanio) 1917 metais nutapytas gulinčios nuogos moters paveikslas, kažkada Paryžiuje laikytas nepadoriu, pirmadienį aukcione Manhatane buvo nupirktas už 157 mln. dolerių (131 mln. eurų).

„Nuoga moteris, gulinti ant kairiojo šono“ (Nu couche (sur le cote gauche)) buvo pagrindinis „Sotheby's“ impresionizmo ir moderniojo meno aukciono akcentas.

Aukcione taip pat buvo pardavinėjami Pablo Picasso (Pablo Pikaso) per septynis dešimtmečius sukurti darbai, Claude'o Monet (Klodo Monė), Edvardo Muncho (Edvardo Munko) ir Georgios O'Keeffe (Džordžijos O'Kifi) paveikslai.

Baigiantis XIX amžiui A. Modigliani šokiravo Europą 22 nuogų moterų, gulinčių visomis įmanomomis pozomis, paveikslų serija. Kai šie Italijoje gimusio žydų menininko paveikslai buvo pristatyti vienoje Paryžiaus galerijoje, policija pareikalavo ją uždaryti.

Pastaraisiais metais A. Modigliani darbų kainos smarkiai kilo. 2003 metais už „Nuogą moterį, gulinčią ant kairiojo šono“ dabartinis savininkas sumokėjo 26 mln. dolerių. Šiuo metu dailininko darbų kaina siekia 170 mln. dolerių (142 mln. eurų).

P. Picasso paveikslas „Pogulis“ (Le Repos), kuriame pavaizduota dailininko meilužė ir „auksinė mūza“ Marie-Therese Walter (Mari-Teres Valter), buvo parduotas už 40 mln. dolerių (33,4 mln. eurų). Pirmadienį vakare buvo pasiūlyta įsigyti iš viso 11 P. Picasso darbų.

C. Monet „Rytas prie Senos“ (Matinee sur la Seine) iš valtyje nutapytos paveikslų serijos buvo nupirktas už 20,6 mln. dolerių (17,2 mln. eurų).

Už E. Muncho „Vasarvidžio nakties sapną“ (Sommernattsdrom) ir G. O'Keeffe „Džordžo ežerą su beržais“ (Lake George with White Birch) buvo sumokėta po daugiau kaip 11 mln. dolerių (9,2 mln. eurų).

A. Modigliani paveikslas, kuris prieš aukcioną buvo įvertintas suma iki 150 mln. dolerių, savo kaina vis dėlto neprilygo brangiausiam kada nors parduotam paveikslui.

Leonardo da Vinci (Leonardo da Vinčio) „Pasaulio išganytojas“ (Salvator Mundi) pernai aukcione „Christie's“ buvo parduotas už 450 mln. dolerių (375,4 mln. eurų).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių