Mirė vienas festivalio „Burning Man“ įkūrėjų Larry Harvey

  • Teksto dydis:

Larry Harvey (Laris Harvis), kurio užgaida pastatyti ir vėliau sudeginti didžiulę medinę figūrą davė pradžią populiariam kontrkultūros festivaliui „Burning Man“ („Degantis žmogus“), mirė būdamas 70 metų.

L. Harvey mirė šeštadienį ryte ligoninėje San Fransiske, apsuptas šeimos, sakė „Burning Man Project“ vadovė Marian Goodell (Marian Gudel). Mirties priežastis kol kas nežinoma, bet anksčiau šį mėnesį L. Harvey patyrė insultą.

Ilgametis draugas Stuartas Mangrumas (Stiuartas Mangrumas) organizacijos interneto svetainėje parašė, kad Harvey netikėjo „jokia egzistencija“ po mirties.

„Dabar, kai jo nebėra, leiskime sau paprieštarauti jam ir išsaugokime savo širdyse, mintyse ir darbuose jo atminimą gyvą, – rašė S. Mangrumas. – Kaip jis ir būtų norėjęs, visuomet deginkime šį žmogų.“

„Burning Man“ kasmet vyksta savaitę prieš JAV pirmąjį rugsėjo pirmadienį minimą Darbo dieną, Nevados šiaurėje esančioje Juodųjų Uolų dykumoje. Savaitę trunkantis festivalis privilioja maždaug 70 tūkst. žmonių, kurie už bilietą į festivalį sumoka nuo 425 iki 1,2 tūkst. dolerių (352–994 eurus). Oro temperatūra šioje vietoje vasarą paprastai siekia apie 38 laipsnius Celsijaus.

Dalyviai į išdžiūvusio ežero vietą 161 km į rytus nuo Rino turi atsivežti maisto, įkurti mažytę bendruomenę ir užsiimti tuo, kas jiems įdomu. Priešpaskutinę festivalio dieną per pašėlusią šventę sudeginamas didžiulis „Žmogus“.

Draugai ir giminaičiai šeštadienį vadino L. Harvey vizionieriumi, žodžių ir knygų mylėtoju, globėju ir kurstytoju, skatindavusiu žmones pažvelgti į pasaulį kitomis akimis. Festivalyje dalyvavę žmonės paliko komentarų organizacijos interneto svetainėje, kur dėkojo L. Harvey už įkvėpimą menui ir už bendruomenės subūrimą.

„Ačiū už viską. (Ne, rimtai, daugmaž viskas mano gyvenime šiuo metu yra „Burning Man“ rezultatas.)", – sakoma vienoje žinutėje.

Naujienų agentūra „The Associated Press“ festivalį kartą yra apibūdinusi taip: „Ezoterinis pagoniško ugnies ritualo ir mokslinės fantastikos dada cirko mišinys, kur kai kas išsipaišo kūnus, muša būgnus, šoka nuogi ir vilki kostiumus, kurie nustebintų ir Užgavėnių karnavale“.

Per festivalį taip pat pastatoma ir vėliau sudeginama laikina šventykla.

Nors bilietai išgraibstomi akimirksniu, L. Harvey 2007 metais interviu pasakojo, kad jo ambicijos, kai jis 1986-aisiais vieną vasaros dieną pradėjo festivalį San Fransisko Beikerio paplūdimyje, buvo daug kuklesnės.

„Paskambinau vienam draugui ir pasakiau: „Eime į paplūdimį ir sudeginkime žmogų“, – interneto svetainei „Green Living“ pasakojo jis. – O jis pasakė: „Ar gali pakartoti?“ Aš pakartojau ir mes tai padarėme.“

Po to pirmojo sudeginimo 1986-aisiais „Burning Man“ suklestėjo, o L. Harvey skrupulingai rūpinosi visomis detalėmis.

Galiausiai L. Harvey įkūrė ribotos atsakomybės įmonę, kurią 2013 metais transformavo į ne pelno organizaciją su 70 darbuotojų ir 30 mln. dolerių (24,9 mln. eurų) biudžetu. Jis buvo valdybos prezidentas ir „vyriausiasis filosofijos pareigūnas“.

Smarkiai išaugęs festivalis išsaugojo savo džiugią atmosferą, bet kartkartėmis susidurdavo ir su problemomis.

2017 metais į „Degančio žmogaus“ liepsnas įbėgo vyras, kuris smarkiai apdegė ir vėliau mirė. 1996-aisiais trys žmonės buvo sužeisti, kai girtas vairuotojas savo transporto priemone pervažiavo jų palapinę. Tais pačiais metais vienas vyras žuvo jo motociklui susidūrus su mikroautobusu, kuriuo žmonės važiavo į festivalį.

2007-aisiais vienas pokštininkas „Degančio žmogaus“ skulptūrą padegė keturiomis dienomis pirma laiko ir ją reikėjo skubiai atkurti. Kaltininkas buvo apkaltintas padegimu.

Po 1996 metų sunkumų L. Harvey susipyko su festivalį įkurti padėjusiu Johnu Law (Džonu Lo), kuris kėlė ieškinį ir siekė, kad šis prekės ženklas būtų viešo naudojimo. Galiausiai jie susitarė be teismo, o kontrolę išlaikė L. Harvey.

„Mes nenaudojame šio prekės ženklo kam nors pardavinėti. Tai mūsų tapatybė“, – sakė L. Harvey, kuris dažnai kritikuodavo populiariosios kultūros komercinimą.

Velionio gedi sūnus Tristanas Harvey (Tristanas Harvis), brolis Stewartas Harvey (Stiuartas Harvis) ir sūnėnas Bryanas Harvey (Brajenas Harvis).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių