Mirė Prancūzijos akordeono virtuozas A. Verchurenas

Prancūzijos akordeono karaliumi laikytas muzikantas Andre Verchurenas, džiuginęs ištisas klausytojų kartas savo pasirodymais šokių salėse ir įrašais, mirė trečiadienį, būdamas 92 metų, pranešė jo sūnus.

Šis virtuozas, kurio tėvas ir senelis taip pat buvo akordeonininkai, dar grodavo kviestiniuose renginiuose, būdamas 91 metų, jo sūnus Williamsas Verchurenas (Villjamsas Veršiuranas) sakė naujienų agentūrai AFP.

Andre Verchurenas gimęs Uazos regione į šiaurę nuo Paryžiaus, pradėjo groti šiuo instrumentu būdamas ketverių metų, o dar po dvejų metų pirmąkart dalyvavo viešame pasirodyme.

Sulaukęs 14 metų, jis jau mėgino kurti savo kompozicijas ir laimėjo akordeonininkų pasaulio taurę.

Per Antrąjį pasaulinį karą ji A.Verchurenas prisidėjo prie Prancūzijos pasipriešinimo judėjimo ir padėdavo sąjungininkų parašiutininkams išvengti arešto.

Galiausiai jis buvo suimtas nacių ir pasiųstas į Dachau koncentracijos stovyklą Vokietijoje.

Po karo prireikė daugelio metų, ko A.Verchurenas atgavo akordeonininko įgūdžius, tačiau 6-ame dešimtmetyje jis išpopuliarėjo dėl savo melodijų, transliuojamų per radiją ir grojamų tiesioginiuose pasirodymuose. Galiausiai jis įrašė tūkstančius melodijų, kurios tapo dideliais hitais Prancūzijoje.

Didžiausios sėkmės sulaukė "Les Fiances d'Auvergne", kurios parduota milijonai kopijų.

"Tiesa, kad mano gyvenimas gali būti apibendrintas keliais įspūdingais skaičiais, - virtuozas sakė dienraščiui "Le Parisien" 1992 metais. - Septyni milijonai kilometrų įveikta automobiliu, milijonas - lėktuvu; parduota daugiau nei 50 mln. įrašų. Bet svarbiausia, kad grojau 17 mln. porų visame pasaulyje."



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių