Nespėjęs atsiimti ordino mirė kompozitorius V. Paketūras

  • Teksto dydis:

Ketvirtadienį mirė kompozitorius, pedagogas Vaclovas Paketūras, pranešė Lietuvos kompozitorių sąjunga (LKS).

90-metis V. Paketūras buvo vienas iš 100 asmenų, kuriems šiemet prezidentė Dalia Grybauskaitė valstybės atkūrimo šimtmečio proga už nuopelnus Lietuvai ir šalies vardo garsinimą pasaulyje skyrė valstybinius apdovanojimus. Šie apdovanojimai įteikti ketvirtadienį Prezidentūroje.

D. Grybauskaitė ketvirtadienio vakarą pareiškė užuojautą dėl kompozitoriaus mirties. Pasak jos, „profesorių, kaip savo mokytoją, prisimins kelios muzikų kartos, iš V. Paketūro  knygų studijavę muzikos teoriją ir harmoniją“.

Užuojautą dėl V. Paketūno mirties išreiškė ir premjeras Saulius Skvernelis: „Netekome iškilios asmenybės, nusipelniusios Lietuvos muzikai ir kultūrai. Reiškiu gilią užuojautą kompozitoriaus artimiesiems, bičiuliams, kolegoms“.

V. Paketūras yra publikavęs 220 muzikos kūrinių, 16 knygų (minėtinos „Harmonijos uždaviniai“, „Laisvoji balsavada“, „Elementarioji muzikos teorija“ ir kt.), 55 straipsnius. V. Paketūras bendradarbiavo su Muzikos enciklopedija: pats rašė ir redagavo kitų autorių straipsnius, nuo 1998-ųjų dalyvavo Visuotinės enciklopedijos parengimo darbuose, skelbia LKS.

Vaclovas Paketūras, Lietuvos muzikų sąjungos nuotr.

Anot sąjungos, V. Paketūro muzikiniam braižui apibūdinti tiktų „folklorinio romantizmo“ sąvoka, jo kūrybą, kompozicinę medžiagą veikia ir inspiruoja lietuvių folkloras. V. Paketūras dažniausiai rinkosi lietuvių liaudies instrumentus: birbynę, skudučius, kankles, šiems instrumentams rašydamas tradicinę koncertinę muziką.

V. Paketūras 1973 metais įgijo docento, 1986 metais – profesoriaus vardą.

1978 metais V. Paketūrui buvo suteiktas LTSR nusipelnusio meno veikėjo vardas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Na nui

Na nui portretas
Na uz ka tau, idiote, duoti? Uz nuolatine tryda komentaruose? Ilsekis...

NA NA

NA NA  portretas
ir už ką taip ,______vieni miršta tyliai , darydami gerus darbus ,net ordinų neatsiėmę, kiti vos spėja ordinus atsiiminėti neaišku už ką ,,,sėkmės ,kaip gyveni,______ gerai ,kaip jautiesi ,_____laimingai ,,

Solo

Solo portretas
Netekom sviesulio !
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių