Mirė britų mokslinės fantastikos rašytojas B. Aldissas

  • Teksto dydis:

Vienas produktyviausių ir įtakingiausių XX amžiaus mokslinės fantastikos rašytojų Brianas Aldissas (Brajenas Aldisas) mirė būdamas 92 metų.

Literatūros agentas Curtisas Brownas (Kertisas Braunas) sakė, kad B.Aldissas mirė šeštadienį ryte savo namuose Oksforde, Anglijoje.

1925-aisiais gimęs B.Aldissas Antrojo pasaulinio karo metais tarnavo britų armijoje Indijoje ir Birmoje, o vėliau tapo knygų pardavėju. Pirmuosius savo apsakymus jis publikavo viename verslo žurnale.

Dar vėliau jis ėmė daryti didžiulę įtaką mokslinei fantastikai – kaip apsakymų ir romanų autorius ir kaip daugelio antologijų redaktorius.

Tarp jo darbų yra romanas „Žilabarzdis" (Greybeard), kurio veiksmas vyksta pasaulyje be jaunų žmonių, ir trilogija „Helikonija" (Helliconia) apie planetą, kurioje metų laikai trunka šimtmečius.

B.Aldisso 1969 metų apsakymas „Superžaislų pakaks visai vasarai" (Supertoys Last All Summer Long) buvo nerealizuotas velionio Stanley Kubricko (Stenlio Kubriko) svajonių projektas ir tapo pagrindu Steveno Spielbergo (Siveno Spilbergo) 2001 metų filmui „Dirbtinis intelektas“ (A.I.).

B.Aldissas taip pat rašė grožinę literatūrą, kurios dalį įkvėpė jo patirtis kare, be to, parašė du autobiografijos tomus.

Rašytojo sūnus Timas Aldissas (Timas Aldisas) tviteryje parašė, kad jo tėvas buvo „Kingsley Amiso (Kingslio Eimiso) sugėrovas ir susirašinėjo su C.S.Lewisu (K.S.Liuisu) ir J.R.R.Tolkienu (Dž.R.R.Tolkienu)“, o jaunesni rašytojai vadino B.Aldissą žmogumi, padariusiu didelę įtaką, drąsinančiu globėju.

„Smėlio žmogaus“ (Sandman) autorius Neilas Gaimanas (Nilas Gaimanas) tviteryje pavadino jį „didžiu išmintingu rašytoju“.

Amerikos fantastikos rašytojų organizacija „Science Fiction and Fantasy Writers of America“ B.Aldissui suteikė Didžiojo meistro titulą, o karalienė Elizabeth II (Elzbieta II) apdovanojo Britų Imperijos ordinu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių