Minimos filosofo J. Girniaus 100-osios gimimo metinės

  • Teksto dydis:

Šeštadienį sukanka šimtas metų nuo filosofo, Amerikos lietuvių visuomenės veikėjo Juozo Girniaus gimimo. Premjeras Algirdas Butkevičius sako, kad J.Girniaus veikla yra pareigos ir darbo Lietuvai pavyzdys.

Sudeikiuose 1915 metų gegužės 23 dieną gimęs J.Girnius 1936 metais baigė Vytauto Didžiojo universitetą, vėliau studijavo Freiburgo, Leuveno universitetuose, Sorbonoje.

1944 metais, traukdamasis nuo sovietų okupacijos. J.Girnius pasitraukė į Vakarus, nuo 1949 metų gyveno Jungtinėse Valstijose. J.Girniaus filosofija buvo artima krikščioniškajam egzistencializmui.

„Išeivijoje JAV J.Girnius sąmoningai apsisprendė nesiveržti pasaulin, o dirbti Lietuvai. Jis manė, kad lietuvių kūrėjams reikia „leistis į tarptautinius vandenis“, tačiau kartu būtina rūpintis, kad tai nevirstų išėjimu iš tautos. Girniaus knygos ir straipsniai neprarado savo aktualumo. Su jo darbų pagalba galime suprasti provincialumo pavojus ir labiau pasitikėti savo jėgomis“, – pranešime spaudai šeštadienį teigė premjeras.

J.Girnius aktyviai veikė lietuvių išeivių organizacijose, buvo „Lietuvių enciklopedijos“ ir žurnalo „Aidai“ redaktorius, parašė svarbių filosofijos darbų.

J.Girnius mirė 1994 metais Bostone, kitais metais buvo palaidotas savo gimtinėje Sudeikiuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių