Milžiniškų portretų tapytojas atskleidžia slaptas žmonių savybes

  • Teksto dydis:

Iš Šiaurės Airijos kilęs dailininkas Colinas Davidsonas geriausiai žinomas kaip milžiniškų portretų tapytojas. Tarp jo nutapytų žmonių – daugybė pasaulinio ryškumo žvaigždžių. O visai neseniai jis gavo amerikiečių žurnalo „Time“ užsakymą nutapyti Vokietijos kanclerę Angelą Merkel.

„Tapydamas A. Merkel portretą norėjau atskleisti užuojautą, empatiją. Norėjau žiūrėti į gyvą žmogų, o ne garsenybę ar jos pasiekimus“, – tikina C. Davidsonas.

Paprastai vieną portretą menininkas tapo pusę metų, o šiam darbui jis turėjo tik šešias savaites. Neturėdamas galimybės asmeniškai pabendrauti su portreto heroje, menininkas turėjo kliautis fotografijomis ir filmuota medžiaga.

„Ne kiekvieną dieną „Time“ užsako nutapyti portretą. Negali tiesiog atmesti tokio pasiūlymo, todėl nusprendžiau imtis šio darbo. Tik praėjusią savaitę suvokiau, kad jis bus panaudotas žurnalo viršeliui“, – pasakoja tapytojas, laikomas didelio formato portretų meistru.

Pirmas jo nutapytas garsus žmogus buvo jau miręs Nobelio literatūros premijos laureatas, airių poetas Seamus Heaney. Dailininko žinomumą dar labiau padidino taikliai nutapyti pasaulinių žvaigždžių – muzikanto Marko Knopflerio ir aktoriaus Brado Pitto – portretai.

„Tikiuosi, kad žiūrėdami į B. Pitto portretrą, tėvą, vyrą, aktorių mes pamatome daug anksčiau nei garsenybę ar savotišką stabą. Labai stengiuosi ištraukti už fasado slypinčias žmogaus savybes ir jas atskleisti“, – teigia C. Davidsonas.

Plačiau – LRT KULTŪROS laidoje „Euromaxx“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių