Michaelo Jacksono biografija

Michael Joseph Jackson (Maiklas Džozefas Džeksonas) gimė 1958 m. rugpjūčio 29 d. Mirė 2009 m. birželio 25 d.

Amerikiečių dainininkas, dainų autorius, šokėjas ir prodiuseris. Jo sėkminga karjera ir asmeninis gyvenimas buvo populiariosios kultūros dalis apie 40 metų.

Atlikėjas dar žinomas kaip „MJ“ arba „Pop Karalius“.

M.Jacksonas ilgai karaliavo muzikos įrašų sąrašų viršūnėse ir visuomet išsiskyrė novatoriška choreografija, pavyzdžiui, devintajame dešimtmetyje jo išpopuliarinta „mėnulio eisena" („moon walk"), tapusia dainininko vizitine kortele.

Tačiau jo stulbinamą muzikinę karjerą dažnai nustelbdavo prieštaringų vertinimų sulaukdavęs jo viešas elgesys, stebėtinai besikeičianti išvaizda ir virtinė kaltinimų vaikų tvirkinimu.

Nuo 2005 metų, kai buvo teismo išteisintas dėl jam pateiktų kaltinimų, įskaitant seksualinį priekabiavimą prie vaiko ir sąmokslą pagrobti tuo jį kaltinusį paauglį, M.Jacksonas iš esmės gyveno kaip atsiskyrėlis.

Nors buvo išteisintas, po šio teismo dainininkui, kuris savo rančą Kalifornijoje pavadino "Neverland" pagal Piterio Peno - berniuko, kuris nenorėjo užaugti - Niekados šalį ir jos teritorijoje įrengė tikrą pramogų parką, sunkiai sekėsi atsigauti.

Tačiau gerbėjai nenusigręžė nuo dainininko ir toliau garbino M.Jacksoną už revoliucingą muzikos, šokio ir vaizdo klipų transformaciją sėkmingiausiais jo karjeros metais.

Pastaraisiais metais dėmesys M.Jacksonui nebuvo itin malonus, ir tai didele dalimi lėmė neįprastas dainininko elgesys - pradedant nesuskaičiuojamomis plastinės chirurgijos operacijomis, nors jis neigė šiuos akivaizdžius faktus, ir baigiant netylančiais kaltinimais dėl seksualinio priekabiavimo prie vaikų.

1958 metų rugpjūčio 29 dieną gimęs M.Jacksonas pramogų versle debiutavo drauge su keturiais vyresniais broliais. Penketukas dainavo grupėje „Jackson Five", kuri laikoma vienu iš geriausių paskutinių projektų, sukurtų legendinėje garso įrašų firmoje „Motown Records".

M.Jacksonas buvo jauniausias grupės narys ir akimirksniu tapo jos pažiba - žiūrovams patiko cypiantis berniuko sopranas ir energingi šokio judesiai.

Būdamas trylikos, M.Jacksonas išleido pirmąjį savo albumą „Got to Be There" ir tapo geriausiu metų vokalistu.

Dirbdami su „Motown Records", Jacksonai išleido septynis platininius albumus, parduotus daugiau kaip milijono egzempliorių tiražu, ir tris multiplatininius, kurių buvo parduota daugiau kaip du milijonai egzempliorių. 1976 metais grupė pradėjo bendradarbiauti su kompanija „CBS's Epic Records".

Nepaisant anksti aplankiusios sėkmės, tuos metus dainininkas prisimena kaip vienus nelaimingiausių. Smurtauti linkusio tėvo muštruotas berniukas vėliau prisipažino jautęsis atstumtas ir vienišas. M.Jacksonui pradėjus savarankišką karjerą, šeimyninis ansamblis iširo.

1978 metais susipažinęs su muzikantu Quincy Jonesu (Kvinsiu Džounsu), M.Jacksonas užmezgė vieną svarbiausių ryšių per visą savo karjerą.

Jau kitais metais studijoje „CBS's Epic Records" Q.Jonesas prodiusavo penktąjį M.Jacksono albumą „Off the Wall". Disko stiliaus dainos sulaukė milžiniško pasisekimo ir albumas buvo parduotas 10 mln. egzempliorių tiražu.

1982 metais jiedu vėl suvienijo jėgas ir ėmėsi „perversmu" tapusio M.Jacksono albumo „Thriller", kuriame dainininkas pasižymėjo ir kaip kompozitorius bei padedantysis prodiuseris. „Thriller" tapo geriausiai perkamu visų laikų albumu - jo buvo parduota daugiau kaip 41 mln. kopijų.

Tarp Michaelo Jacksono pasiekimų muzikos industrijoje – revoliucinga muzikinių klipų transformacija, aukšto lygio albumų leidyba ir jų pardavimas, kaip naujas būdas įrašų kompanijoms gauti pinigų, lyderiavimas pop muzikos pasaulyje 1980-aisiais bei tapimas pirmuoju juodaodžiu dainininku, kuris iš kūrybinės nežinomybės išvedė jauną MTV kanalą.

Atlikėjo išsiskiriantis stilius, judesiai ir vokalas įkvėpė, padarė įtaką ir pagimdė visą hip – hop, pop ir R&B muzikos žanrų dainininkų kartą (Mariah Carey, Usher, Britney Spears, Justin Timberlake, Omarion, Ne-Yo, Chris Brown ir t.t.). Gineso rekordų knygoje Michaelas Jacksonas įvardintas kaip „Pats sėkmingiausias visų laikų pramogų pasaulio atstovas“.

Be muzikinės veiklos, dainininkas dar žinomas dėl choreografijoje naudojamų sudėtingų fizinių technikų (robotas arba mėnulio eisena), kurios padarė įtaką vyraujančios mados šokiams bei pramogoms.

Apdovanojimai

M.Jacksonas pelnė 13 Grammy apdovanojimų, JAV išleido 13 „numeris vienas“ singlų – daugiau nei bet kuris kitas vyras atlikėjas Hot 100 eroje.

2006 World Music Awards paskelbė, kad visame pasaulyje Jacksonas iš viso pardavė daugiau nei 750 000 000 kopijų įrašų ir labdarai atidavė 300 milijonų JAV dolerių.

Michaelas Džeksonas – daugiausiai įrašų pasaulyje parduodantis dainininkas ir vienas daugiausiai labdarai aukojančių humanitarų, kurio pastangos buvo įvertintos Nobelio taikos premijos nominacija.

Skandalai

Nuo 1988 iki 2005 m. Michaelas Jacksonas gyveno savo rančoje Neverland, kur jis yra įkūręs pasilinksminimų parką ir privatų zoologijos sodą. Jacksono rančoje dažnai lankydavosi vaikai su negalia bei sergantys mirtinomis ligomis.

Tačiau po to, kai pasirodė informacijos, kad vaikai kartais miegodavo Jacksono miegamajame, gandai apie vaikų nakvojimą pas dainininką sukėlė neigiamą žiniasklaidos reakciją.

Pirmą kartą tokia informacija pasirodė 1993 m., kai Jacksonas buvo apkaltintas seksualiniu vaikų išnaudojimu. Antrą kartą dainininko santykių su vaikais klausimas į viešumą iškilo po dešimties metų, kai buvo parodytas dokumentinis filmas Living with Michael Jackson. Jacksonas buvo paduotas į teismą,už seksualinį vaikų išnaudojimą, bet po to išteisintas. Nuo didelį atgarsį visame pasaulyje sukėlusio teismo proceso, Michaelis Jacksonas yra gyvenęs keliose užsienio valstybėse (Bahreine ir Airijoje), tačiau dabar vėl yra sugrįžęs į JAV.


Šiame straipsnyje: Michaelas Jacksonasjacksonas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių