Mergaitė su degtukais šiandien mėgaujasi laime ir pilnatve

Aktorystės skonį Gabrielė Malinauskaitė-Rudzienė pažino būdama septynerių. Ir jau tada, įkūnijusi Mergaitę su degtukais, žinojo, kad vaidyba – jos pašaukimas. Tapusi profesionalia aktore, ji dievina teatrą, gerai jaučiasi kino ir televizijos ekranuose, kiekvieną vaidmenį priima su džiaugsmu ir sugeba prisijaukinti net jos asmenybei labai tolimus personažus.

Spalvinga vaikystė

Tiesa, baigusi mokyklą, Gabrielė norėjo ne vaidinti, o režisuoti. "Kai dabar pagalvoju, tai gerai, kad manęs ir nepriėmė į režisūros studijas. Vienas iš komisijos narių per stojamuosius pasakė: "Tu turi būti aktorė." Pranašiški žodžiai. O rimtai kalbant, tai kažkaip viskas nuo mažens taip dėliojosi, kad vienaip ar kitaip buvau scenoje, kine ar televizijoje. Tad, jei ir buvo pasitaikę keletas nesklandumų, džiaugiuosi, kad dabar atėjo tas metas, kai vaidinu ir teatre, ir kine, ir televizijoje, ir netgi garsinu animacinius filmus", – sako lietuvių pamėgta aktorė.

Gabrielė nuo mažens buvo drąsi, lankė daugybę užsiėmimų ir buvo garsioji "Tele bim bam" Mergaitė su degtukais. Šiandien žinoma aktorė sako, kad vaikystę ir paauglystę prisimena su maloniu kirbuliuku pilve, nes ji buvo be galo aktyvi ir turininga.

"Su "Tele bim bam" koncertais apvažiavome visą Lietuvą – buvo laikotarpis, kai Vilniuje per savaitgalį turėdavome iki keturių koncertų. Filmuodavausi "Tele bim bam" laidose, muzikiniuose klipuose, vedžiau laidos puslapį "Mergaičių bim bam". Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Vaikų muzikos mokykloje lankiau fortepijono klasę, tad grodavau įvairiuose koncertuose, festivaliuose ir konkursuose. Puikiai pamenu, kaip net vasaromis, būdama Švėkšnoje pas močiutę, eidavau mokytis groti užduotų kūrinių į gimnaziją, kurioje ji dirbo. O mokydamasi Žvėryno gimnazijoje priklausiau gimnazistų klubui EGO, kurio susitikimų metu su mylima muzikos mokytoja Dalia Blinstrubiene kurdavome spektaklius. Gražios akimirkos. Tikrai yra ką prisiminti", – mintimis grįžta į vaikystę.

Svarbu pamilti personažą

Šiandien G.Malinauskaitė-Rudzienė kuria labai skirtingus personažus – nuo itin jautrių moterų iki tokių ryškių kaip Julika iš naujojo LNK serialo "Rimti reikalai". Aktorė sako, kad kiekvieną vaidmenį priima su didžiausiu džiaugsmu ir jį brangina. Jai kiekvienas vaidmuo – naujas iššūkis, nes viską tenka kurti nuo nulio.

"Pamenu, studijų metais stengiausi gauti vaidmenis, kurie būtų nutolę nuo manęs. Nes dažnai aktorės skirstomos pagal tipažus: jei šviesi ir mėlynos akys, būsi gerasis personažas, o jei tamsi ir rudomis akimis – būtinai blogiukė. Dabar žinau, jei mane režisierius mato atliekančią vieną ar kitą vaidmenį, vadinasi, aš jam tinku ir stengiuosi maksimaliai surasti savyje tų savybių, kurių reikia, kad sukurčiau savo vaidinamą personažą", – dalijasi aktorė.

"Žinoma, kai personažas yra kitoks negu tu, visuomet smagu jį kurti ir nustebinti aplinkinius, kaip, pavyzdžiui, yra su Julika. Juk iš tiesų mes visi visokių savybių turime, tik vienos yra labiau išreikštos, o kitos mažiau matomos ar, tarkim, mato jas tik patys artimiausi žmonės", – svarsto ji.

Dažnai aktorės skirstomos pagal tipažus: jei šviesi ir mėlynos akys, būsi gerasis personažas, o jei tamsi ir rudomis akimis – būtinai blogiukė. Dabar žinau: jei režisierius mato mane atliekančią vieną ar kitą vaidmenį, vadinasi, aš jam tinku

G.Malinauskaitė-Rudzienė neslepia, kad kartais atsiranda tas keistas nejaukumas, kai reikia kurti neigiamą personažą. "Tačiau mūsų, aktorių, darbas ir yra rasti savyje tų pateisinimų, kodėl tas žmogus taip elgiasi – juk kiekvienam poelgiui yra priežastis. Tai atradus, supranti ir išteisini kuriamo personažo veiksmus ir myli jį tokį, koks jis yra", – atvirauja ji.

Įsimena pirmieji kartai

G.Malinauskaitė-Rudzienė yra suvaidinusi daugybę vaidmenų, tačiau, pasak jos, gyvenime labai įstringa tie pirmieji kartai. "Pavyzdžiui, pirmas vaidmuo kine, kai man buvo vos aštuoneri (Mergaitė su degtukais filme "Mergaitė su degtukais", rež. N.Čereškevičienė), leido iš vidaus pamatyti kino virtuvę, pačiupinėti, nors ir vaikiškai, kas yra vaidyba, pajusti, ar man tai malonu, ar džiugina. Tikriausiai kaip tik tada ir susiejau save su profesija, kurią vėliau ir įgijau – juk tai, ką patiriame dar būdami vaikais, dažniausiai palieka didžiausią įspūdį", – įsitikino aktorė.

Visada svarbus jai liks ir pirmasis vaidmuo Nacionaliniame dramos teatre Didžiojoje salėje, kai G.Malinauskaitė-Rudzienė vaidino Petrą spektaklyje "Visuomenės priešas" (rež. J.Vaitkus). "Tai buvo galimybė susipažinti, kartu dirbti ir mokytis iš tokių teatro grandų kaip Dainius Gavenonis, Juozas Budraitis, Dalia Michelevičiūtė ir kitų. Tai buvo neįkainojama patirtis", – vertina ji.

"Labai smagus metas buvo ir muzikiniame televizijos projekte "Muzikinė kaukė" – daug netikėtumų ir iššūkių, kuriuos džiaugiuosi įveikusi, ypač draugiška komanda ir dalyviai. Visų neišvardysiu, bet kiekvienas darbas atneša kažkokį naują savęs pažinimo kampą, kažką vis atrandi savyje, kažką supranti, kažko išmoksti – tad taip ir skleidiesi po truputį sau ir aplinkiniams", – sako G.Malinauskaitė-Rudzienė.

Ir išties – projekte "Muzikinė kaukė" susijungė abu aktorės talentai: ir dainavimas, ir vaidyba. Gabrielė sako, kad dainavimas buvo svarbus ne tik vaikystėje, bet ir šiandien. "Jau daug metų lankau pamokas ir tobulinu dainavimą pas nuostabią dėstytoją ir dainininkę Dalią Babilaitę. Vaidinu spektaklyje vaikams "Kakė Makė ir atversta knyga" (rež. V.Kuklytė), kuriame atlieku Mamos ir Dantukų fėjos vaidmenis. Fėja ne tik bendrauja su Kake Make, bet ir dainuoja jai dainą, kaip reikėtų valytis dantukus. Žinoma, galbūt reikėtų įsitraukti į kokį naują projektą, kuriame galima būtų vėl išnaudoti dainavimą. Manau, dar tikrai anksčiau ar vėliau rasiu, kaip tai išnaudoti plačiau", – šypsosi aktorė.

Aktorystė koreguoja gyvenimą

"Aktorystė yra ne tik pašaukimas, tai ir sunkus darbas – tekstai patys neįkrenta į galvą, vaidmenys nesusikuria savaime. Reikia ir laiko, ir domėjimosi, ir įdirbio. O gyvenimo tempą, atostogų planavimą, savaitgalius, laisvalaikį ir visa kita aktorystė tikrai pakoreguoja savaip. Tad gyvenimo būdas irgi toks – kartais keliesi į filmavimus labai anksti, o kartais vėlai eini miegoti, nes tik naktį grįžti iš gastrolių, tad rytais norisi pamiegoti ilgiau, dirbi švenčių dienomis, kai visi ilsisi, ir panašiai", – dalijasi G.Malinauskaitė-Rudzienė.

Vasarą ji filmavosi seriale "Rimti reikalai", naujame filme "Tarp mūsų, mergaičių" (rež. K.Gudavičius), kuriame kūrė Justės vaidmenį, vaidino spektakliuose, tad po darbingos vasaros neseniai su vyru buvo ištrūkusi į kelionę po šiaurės Ispaniją. "Puiki kelionė – puikus prasidėjęs ruduo! Žinoma, vos grįžus vėl kibau į darbus: išvykau į gastroles su spektakliu "Kakė Makė ir atversta knyga", laukia nauji serialo filmavimai, vėl spektakliai... ir atostogų – kaip nebūta", – šypsosi aktorė.

Paprasta laimė

Būdama ant scenos G.Malinauskaitė-Rudzienė išmoko ir ne vieną svarbią gyvenimo pamoką. "Dar studijų metais supratau, kad mūsų profesijoje norėdamas ką nors pasiekti turi įdėti daug darbo, kiekvieną gautą šansą išnaudoti teisingai, bet svarbiausia – viską atlikti profesionaliai. Galbūt tai ir mano charakterio savybė, bet, mano manymu, tu visada turi būti maksimaliai pasirengęs, įsigilinęs – tai žmonės, su kuriais dirbi, visada vertina ir tikrai anksčiau ar vėliau visa tai atneša vienokios ar kitokios naudos", – samprotauja ji.

O užgesus scenos šviesoms aktorė virsta Gabriele, kuriai didžiausias džiaugsmas – laukti naujos kelionės, apie kurią pradeda galvoti ir netgi planuoti dar negrįžusi iš kitos. "O kol laukiu būsimos kelionės, labiausiai džiaugiuosi knygų skaitymu. Dienomis, kai einu sportuoti, labai pailsiu psichologiškai. Mėgaujuosi tais vakarais, kai nereikia niekur eiti ir galiu ramiai, neskubėdama skaniai pavakarieniauti, pažiūrėti gerą filmą, pagroti pianinu ar gitara", – sako šiluma spinduliuojanti aktorė.

Jai gyvenime svarbiausia – šeima ir artimieji. "Atviras, nuoširdus, tikras bendravimas ir stiprus tarpusavio ryšys. Galbūt skamba banaliai, bet man labai svarbu, kad visiems mano artimiausiems žmonėms sektųsi, kad būtų viskas gerai, nes tada ir aš būnu laiminga", – sako G.Malinauskaitė-Rudzienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Seubekaz

Seubekaz portretas
Maivosi o nevaidina blogiau nebuna nei ka ji rimtuose reikaluose nemoka ji sukurt barakudos

Jonas

Jonas portretas
Pamenu

Ne valstybiniam smurtui

Ne valstybiniam smurtui portretas
Rimti reikalai arteja jeigu jau su svastika
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių