Meilė ir demonai Vilniaus operos festivalyje

„Meilė ir kiti demonai“ - opera, parašyta pagal Gabrielio Garcia Marquezo romaną. Tai opera apie uždraustą meilę, išsiskleidusią tropikų magijos kupinoje XVIII a. Kolumbijoje, apie meilę tarsi apsėdimą, meilę - „siaubingiausią iš visų demonų“.

Opera dainuojama anglų kalba su jorubų, lotynų ir ispanų kalbų intarpais, su kerinčiai skambančia Gabriel Garcia Marquezo romano magija,  Garcilaso de la Vegos sonetais ir jorubų genties užkeikimais.

Peterio Eötvöso operos „Meilė ir kiti demonai“ pasaulinė premjera įvyko Glaindborno festivalyje 2008 m. vasarą. Tai bendras Glaindborno festivalio, LNOBT ir festivalio GAIDA / ISCM Pasaulio muzikos dienos 2008 pastatymas, kurio premjera mūsų teatre įvyko 2008 m. rudenį. Po sekmės Glaindborne ir Vilniuje, šios operos premjera 2009 m. sausį įvyko ir Chemnico operos teatre Vokietijoje.

Operos kompozitorius vengras Peteris Eötvösas savo interneto puslapyje mini net tris profesijas - kompozitorius, dirigentas, pedagogas. P. Eötvösas - vienas populiariausių mūsų laikų Europos kompozitorių. Jo sukurtos septynios operos, tarp kurių - Trys seserys, Balkonas ir Angelai Amerikoje, - vieni iš dažniausiai statomų šiuolaikinio repertuaro kūrinių daugelyje pasaulio operos teatrų.

 P. Eötvöso muzika, atliekama orkestrų ir šiuolaikinės muzikos ansamblių, nuolat skamba įvairiuose festivaliuose ir koncertuose Amsterdame, Berlyne, Gotenburge, Liucernoje, Londone, Paryžiuje, Vienoje ir kitur, jis lyderis tarp savo kartos dirigentų, diriguojantis ne tik savo kūrinius, bet garsėjantis ir kaip vienas geriausių šiuolaikinės muzikos interpretatorių, garsus pedagogas, Karlsruhėje, Vokietijoje, įsteigęs savo vardo institutą Šiuolaikinės muzikos fonde jauniems dirigentams ir kompozitoriams. 

„Šios istorijos ėmiausi labai entuziastingai, nes ji kupina fantazijos, o labiau už viską - meilės. Opera ir meilė - tai man svarbiausia,“ - rašė Peteris Eötvösas. „Márquezo fantazijos leidžia labiau susitelkti į muziką negu į veiksmą. Šis kūrinys - mano pirmoji opera apie meilę ir mano pirmoji quasi bel canto opera. Kiekvienam dainininkui tai leidžia parodyti balso grožį.“

Romano fantazija leido laisvai karaliauti kompozitoriaus Peterio Eötvöso muzikinei išmonei, o pagrindiniai romano siužeto taškai - uždrausta meilė, kieta religijos ranka, įkalinimas, tragiška aistra - yra tarsi amžinos operinio repertuaro šerdies dalys.  „Meilė ir kiti demonai“ garantuoja užburiantį vakarą teatre.

Vilniaus operos festivalis, kurį kartu su LNOBT rengė nacionalinė programa Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009, į P. Eötvöso operą „Meilė ir kiti demonai“ kviečia birželio 18 d. Ją diriguos Modestas Pitrėnas, operoje dainuos viešnia iš JAV įspūdingoji Marisol Montalvo, taip pat Vytautas Juozapaitis, Audrius Rubežius, Jovita Vaškevičiūtė, Kęstutis Alčauskis, Vladimiras Prudnikovas, Inesa Linaburgytė, Laima Jonutytė.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių