Luvro muziejui per daug nepadorią skulptūrą priėmė Pompidu centras

  • Teksto dydis:

Milžiniška, žmogaus ir gyvūno lytinius santykius vaizduojanti skulptūra sukėlė audrą Paryžiuje, kur ją eksponuoja Pompidu (Pompidou) centras, nors Luvrui (Louvre'ui) šis meno kūrinys pasirodė „per daug nepadorus“.

Olandų menininko Joepo van Lieshouto (Jupo van Lisauto) rūdžių spalvos geometrinė skulptūra „Jaukintojas“ (Domestikator) vaizduoja žmogaus ir gyvulio kopuliaciją. Žmogus stovi gyvūnui iš nugaros ir rankomis laikosi įsikibęs į jo šonus.

Maždaug 12 metrų aukščio darbas iš pradžių turėjo būti pristatytas šalia Luvro esančiuose Tiuilri soduose kaip vienas iš kasmet sostinėje vykstančios Tarptautinės šiuolaikinio meno mugės (FIAC) eksponatų.

Tačiau paskutinę akimirką Luvro muziejaus Paryžiuje prezidentas Jeanas-Lucas Martinezas (Žanas Lukas Martinesas) nusprendė skulptūros atsisakyti.

Savo laiške FIAC organizatoriams jis rašo, kad dėl skulptūros išprovokuotų komentarų internetinėje erdvėje atsirado „klaidingas šio darbo suvokimas, kuris gali būti per daug nepadorus tradiciškai Tiuilri soduose besilankančioms minioms“.

Tuo tarpu Pompidu centro direktorius Bernardas Blistene'as (Bernaras Blistinas) sutiko priimti šią J. van Lieshouto sukurtą „nuostabią utopiją, harmoningai derančią prie viešosios erdvės“.

Trečiadienį į centrą atvykę lankytojai atrodė suglumę, tačiau iš esmės teigiamai vertino iš medžio, plieno ir stiklo pluošto sukurtą skulptūrą.

„Aš manau, kad ji tinka bet kur, – sakė turistė iš Kanados Rita Sliven. – Ji skirta tam, kad žmonės žiūrėtų, diskutuotų, būtų priversti išeiti iš savo sapnų būsenos“.

„Ji priverčia nusišypsoti, – sakė kitas muziejaus lankytojas iš Kanados Sylvainas Tailoanas (Silvanas Tailoanas), jau įsivaizduodamas ją stovinčią šalia ežero prie jo namelio tėvynėje. – Kaimynams ji tikrai patiktų“.

„Truputį primityvoka“

Tačiau menininkas iš pietinio Monpeljė miesto Didier Casiglio (Didjė Kaziljo) nemano, kad skulptūrai parinkta tinkama vieta.

„Ji geriau atrodytų miške arba parke. Čia ji atrodo truputį primityvoka“, – pareiškė jis.

Savo ruožtu J. Van Lieshoutas sako esąs „laimingas, kad Pompidu centro lankytojai turės galimybę susipažinti su jo darbu ir tikisi, kad ji sukels klausimų ir (išprovokuos) dialogą apie prijaukinimą mūsų pasaulyje“.

Prieš trejus metus vienoje sostinės aikštėje netoli viešbučio „Ritz“ iškilo pripučiama skulptūra, primenanti milžinišką sekso žaislą. Prie JAV menininko Paulo McCarthy (Polo Makarčio) pristatyto darbo teko pastatyti apsaugą, kai jį nuniokojo vandalai.

Ketvirtadienį oficialiai prasidedanti 44-oji FIAC mugė vyks iki sekmadienio, nors „Jaukintojas“ jau antradienį atsirado prie Pompidu centro. Iš viso parodos metu Paryžius turėtų pasipuošti daugiau nei 70 naujų skulptūrų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių