Liublino unijos aktas – UNESCO Pasaulio atminties registre

UNESCO Tarptautinis patariamasis komitetas (IAC) priėmė sprendimą į tarptautinį registrą „Pasaulio atmintis“ įrašyti Liublino unijos aktą.

Bendrą paraišką dėl šios unijos įrašymą į registrą 2016 metų gegužės mėnesį pateikė Lenkija, Lietuva, Latvija, Ukraina ir Baltarusija.

Iš viso į Pasaulio atminties sąrašą įrašyti 78 nauji dokumentinio paveldo objektai ar jų kolekcijos.

Anot UNESCO pranešimo, vėlyvaisiais viduramžiais ir ankstyvaisiais naujaisiais laikais dinastinės unijos buvo įprastas politinis sprendimas Europoje. Iš įvairių tuo metu sudarytų valstybių sąjungų Lenkijos ir Lietuvos unija buvo ilgalaikis ir sėkmingiausias unijos projektas. Svarbiausias šios unijos etapas buvo 1569 metų liepos 1 dieną paskelbtas Liublino unijos tarp Lenkijos Karalystės ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės dokumentas, sujungęs jas į vieną politinį darinį – Abiejų Tautų Respubliką, gyvavusią iki XVIII amžiaus pabaigos ir palikusią svarbų pėdsaką ne tik Lenkijos ir Lietuvos, bet ir Ukrainos, Latvijos ir Baltarusijos istorijoje ir kultūrinėje atmintyje.

Vienintelis išlikęs 1569 metų Liublino unijos aktas, saugomas Centriniame senųjų aktų archyve Varšuvoje, yra lietuviškos pusės unijos dokumentas su 78 lietuvių didikų ir bajorų antspaudais. Lenkų bajorų unijos aktas, kurį puošė 140 antspaudų, saugotas Radvilų šeimos kolekcijoje iki Antrojo pasaulinio karo, sudegė 1944 metais Varšuvos gaisro metu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių