Lietuvos rusų dramos teatras kviečia į pažintį su kinošokiu

Naktį iš birželio 19-os į 20-ąją Vilniuje ketvirtą kartą šurmuliuos "Tebūnie naktis" renginiai. Pelėdaujantiems vilniečiams ir miesto svečiams duris paskutinį kartą šią vasarą atvers ir Lietuvos rusų dramos teatras.

21 val. jis pakvies susipažinti su kinošokio programa – didžiojoje salėje bus parodyti geriausi kelių dešimtmečių filmai apie šiuolaikinį šokį, filmuoti žinomų ir pradededančių choreografų iš Jerevano, Rygos, Kišiniovo, Vilniaus, Vladivostoko, Minsko, Makvos, Novosibirsko ir kitų miestų. Seansus pristatys žurnalistė, šokio teoretikė iš Maskvos Jekaterina Vasenina.

Iki pirmos nakties veiks ir lankytojų lauks Rusų dramos teatro kavinaitė su jaukiu balkonėliu ir vaizdu į vieną centrinių  miesto arterijų  - Basanavičiaus gatvę. Po filmų seansų, 23 val., čia įvyks gyvos muzikos koncertas. Duke Ellington, Antonios Carlos Jobim, John Coltrane, Miles Davis, Billie Holiday ir kitų džiazo legendų kūrinius atliks solistė Indrė Jurgelevičiūtė, saksofonininkas Remigijus Rančys ir gitaristas Saulius Križinauskas.

Kinošokis — tai kinas, kuris kalba vaizdiniais. Meninė jo užduotis neapsiriboja šokiu. Choreografija čia ieško šokio išdėstymo laike ir erdvėje. Filmas tampa ne dokumentu, o nauju meno kūriniu, kuriame choreografija kuriama specialiai kamerai. Svarbiausia, kad priemonės, kurias siūlo kinošokis, taptų idėjų įgyvendinimo priemone. 

Šio žanro pradininke laikoma  amerikiečių režisierė Мaja Deren. 1940 metais ji sužadino žmonių domėjimąsi šiuolaikinio šokio pasauliu. Аnglijoje prie šiuolaikinio šokio populiarinimo daug prisidėjo  televizijos kanalas BBC. Jo eteryje gimė filmų ir laidų serijos, kurios apjungė menines režisierių ir choreografų pajėgas. Kontinentinėje Europoje šias tradicijas tęsia kanalai Mezzo ir Arte.

Kinošokis Rusijoje - iki šiol neatrasta šiuolaikinio meno sritis. Tačiau teatro žurnalistės ir šokio teoretikės J.Vaseninos iš Maskvos dėka, į Vilnių atvyksta geriausi iš archyvuose rastų šokio filmų, sukurtų per pastaruosius du dešimtmečius. Filmų trukmė – nuo 3 iki 30-ies minučių.

Kiekvieną filmą palydės pasakojimas apie jį kūrusią šokio grupę, jos menines užduotis ir ypatumus. Projekto “Kinošokis” iniciatorė, knygos "Šiuolaikinis Rusijos šokis. Dialogai" (Maskva, 2005) autorė J.Vasenina žiūrovams taipogi papasakos apie šiuolaikinio šokio situaciją Rusijoje ir atsakys į klausimus.

Kinošokio programoje:

Dokumentinis Aleksandro Liutenkovo filmas "Мodernas Starokojušenoje” ("Модерн в Старокоюшенном", 1995), skirtas choreografo ir pedagogo Nikolajaus Ogryzkovo atminimui. 45 minutės.

Alionos Simonovos filmas „Skraidyti“ ("Летать", 2008) apie rusų kontaktinio judesio improvizaciją. 30 minučių.

Jerevano Žirairo Dadasjano pantomimos teatro filmas „Abėcelė“ ("Алфавит", 2006). 5 minutės.

Filmas "Nora" ("Нора", 2008) apie šiuolaikinį afrikietišką šokį vieno likimo pagrindu. Režisierė Ala Kovgan (Мaskva-Bostonas, JAV) ir Deividas Hintonas (Didžioji Britanija). 30 minučių.

Trumpametražinis Aleksandro Andrijaškino filmas (Novosibirskas-Мaskva, 2005-2009). 10 minučių.

“Terpsichorė Tauridėje“ ("Терпсихора в Тавриде",  2007) – filmas apie šiuolaikinę „dunkanisčių“ dinastiją – Izadoros Dunkan mokinės Stefanidos Rudniovos - pasekėjas.
10 minučių.

“Griuvėsiai“ ("Руины"). Režisierė Ana Dubrovskis, Ryga. 20 minučių.

Levo Šelespanskio filmas “Argi dangus kalba“ ("Разве небо говорит", 2009). 25 minutės.

Programoje galimi nežymūs pakeitimai. Į seansą registruokitės el. paštu: ada.paukstyte@rusudrama.lt 


Šiame straipsnyje: tebūnie naktis 2010

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių