Lietuvos muziejuose – dvarų kultūrą perteikiančios parodos (programa)

  • Teksto dydis:

Aukštaitijos regione vingiuojantis „Lietuvos muziejų kelias“ lankytojams pristato parodas, įvairiomis formomis atskleidžiančias dvarų kultūrą ir jos atspindžius.

Beveik kiekviename Lietuvos dvare būta šeimos narių, giminaičių, giminės pradininkų ir garsiausių narių portretų. Giminės portretai ilgainiui tapo ne tik reprezentacijos, atminties apie protėvius išsaugojimo, bet ir intymesnių asmeninių jausmų išraiška. Istorinių permainų metais Lietuvos dvarų portretų rinkiniai buvo išblaškyti. Daug meniniu požiūriu vertingiausių portretų buvo išvežta į užsienį. Į Lietuvos muziejus pateko tik nedideli rinkinių fragmentai. Lietuvos dailės muziejus parengė pirmą platesnį Lietuvos dvaruose buvusių giminių portretų pristatymą-parodą, kur daugelis kūrinių rodoma pirmą kartą.

Rokiškio krašto muziejus kviečia į istorinių fotografijų parodą, apžvelgiančią grafų Tyzenhauzų ir Pšezdzieckių gyvenimo atspindžius. Ukmergės kraštotyros muziejus virtualiai pristato Vaitkuškio dvaro istoriją. Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejuje lankytojai gali išvysti kunigaikščių Oginskių giminės išlikusią meno kolekcijos dalį. Maironio lietuvių literatūros muziejus apžvelgia Gabrielės Petkevičiaitės-Bitės gyvenimą ir veiklą Puziniškio dvare. Kauno miesto muziejus kviečia apžiūrėti akvarelių parodą apie vidurio Lietuvos dvarus. Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje lankytojai daugiau sužinos apie dvarų teatrus, Biržų krašto muziejuje „Sėla“ išvys Radvilų portretus.

Leistis į nemokamas šeštadienines ekskursijas po Raudondvario grafų Tiškevičių dvarą kviečia Kauno rajono muziejus.

Aukštaitijos regione Lietuvos muziejų kelio renginiai tęsis iki liepos 24 d.

„Lietuvos muziejų kelio“ renginių programa Aukštaitijos regione

Liepos 14 d. 16 val.

Lietuvos dailės muziejaus Vilniaus paveikslų galerija, Didžioji g. 4, Vilnius, tel. (8 5) 212 4258.

Šešiose galerijos salėse eksponuojama paroda „Portretai dvarų kolekcijose“ pristato per 150 Lietuvos dvaruose buvusių portretų, vaizduojančių Tiškevičių, Pliaterių, Oginskių, Karpių, Zubovų, Riomerių, Burbų, Skirmantų, Šemetų, Jelenskių, Šiukštų ir kt. giminių atstovus. Daugelis jų eksponuojami pirmą kartą.

Parodą atidarys Lietuvos dailės muziejaus direktoriaus pavaduotoja mokslui Laima Bialopetravičienė ir parodos kuratorė Dalia Tarandaitė. Ištraukas iš Šatrijos Raganos apysakos „Sename dvare“ skaitys Janina Pranaitytė, o dvarų salonuose skambėjusius romantikų kūrinius atliks pianistė Elina Maslakova. Paroda veiks iki spalio 16 d.

Liepos 16, 23 d. 15 val.

Kauno rajono muziejaus Raudondvario dvaras, Pilies takas 1, Raudondvaris, Kauno raj., (837) 548254.

Ekskursijos „Kelionė po Raudondvario grafų Tiškevičių dvarą“ metu supažindinama su Raudondvario dvaro aukso amžiumi – XIX–XX a. pradžia – grafų Tiškevičių valdymo laikotarpiu, visa dvaro istorija ir jo valdytojais, atskleidžiamos architektūrinės vertingosios statinių ypatybės, parodomi išlikę ir atkurti želdiniai XIX a. dvarą pavertę Lietuvos kraštovaizdžio perlu. Ekskursijas ves į Raudondvario dvaro istoriją įsigilinę asmenys: muziejininkai Zita Nekrošytė, Andrius Marcinkevičius arba Kauno rajono muziejaus direktorius Zigmas Kalesinskas.

Ekskursijų pradžia – prie dvaro rūmų. Būtina registracija el. paštu krmuziejus@gmail.com arba tel. 8 37 449601.

Liepos 16 d. 12 val.

Rokiškio krašto muziejus, Tyzenhauzų g. 5, Rokiškis, tel. (8 458) 315 12.

Istorinių fotografijų parodos „Grafų Tyzenhauzų ir Pšezdzieckių gyvenimo atspindžiai“ iš Rokiškio dvaro archyvo atidarymas. Paroda veiks iki metų pabaigos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių