„Lietuvos muziejų kelias“ kelionę baigs Mažojoje Lietuvoje

  • Teksto dydis:

„Lietuvos muziejų kelias“ šiemet artėja prie pabaigos, tačiau prieš užbaigdamas savo kelionę kviečia pažinti dvarų kultūrą Mažojoje Lietuvoje.

Čia į veiklas kviečia 7 muziejai, pristatantys 8 renginius. Artimiausią savaitę Vydūno muziejus lankytojus supažindins su dvarininku E. V. Berbomu, Mažosios Lietuvos istorijos muziejus pakvies į vakarą Bachmano dvare, Salos etnokultūros ir informacijos centras atskleis Uostadvario Kuverto dvaro kūrimosi ir sunykimo istoriją, Miniatiūrų muziejus pristatys eksponatus, pasakojančius apie dvarų kultūrą.

Mažojoje Lietuvoje renginiai tęsis iki rugsėjo 27 d. Šių metų „Lietuvos muziejų kelio“ uždarymas vyks Šilutės Hugo Šojaus muziejuje.

Rugsėjo 12–27 d.

Kintų Vydūno kultūros centras, Kuršių g. 22, Kintai, tel. (8 441) 47 379.

2016 metais minimas dvarininko, etnografo, Kuršių marių žvejybos inspektoriaus Ernsto Vilhelmo Berbomo (Wilhelm Ernst Beerbohm, 1786–1865) 230 metų gimimo jubiliejus. Ta proga parengta ilgalaikė kilnojamoji paroda su edukacine programa apie E. V. Berbomo asmenybę, jo veiklą ir kūrybinį palikimą. Parodoje pristatoma ir vėtrungių kilmės istorija, pasitelkiant Mingės kaime gyvenančio J. Gečo žvejybos įrankių kolekciją bei kultūros centro muziejaus rinkinį. Edukacinė programa pritaikyta įvairioms amžiaus grupėms.

Rugsėjo 15 d. 18 val.

Mažosios Lietuvos istorijos muziejus, Didžioji Vandens g. 2, Klaipėda, tel. (8 46) 410 528.

Garbingą Bachmano dvaro praeitį šiandien tebeliudija išlikę pastatai ir puošni vėjarodė, eksponuojama Kalvystės muziejaus lauko ekspozicijoje. „Vakaras Bachmano dvare“ lankytojus sukvies į Klaipėdos valstybinei kolegijai šiuo metu priklausantį Bachmano dvarvietės pastatą.

Renginyje muziejininkas Dionyzas Varkalis dalysis prisiminimais apie dvare paslaptingai dingusį varpą ir obelisko poniai von Goes, kuri savo turtą paaukojo dvaro globojamai prieglaudai, atstatymą. Istorikė Zita Genienė pristatys kilnojamąją parodą „Iš Bachmano dvaro praeities“, pasakojančią jo įkūrimo bei raidos istoriją. Kultūrinius Bachmano žemės kontekstus apžvelgs Klaipėdos kultūros tyrinėtojai Antanas Stanevičius ir Jovita Saulėnienė, o Klaipėdos valstybinės kolegijos folkloro teatras „Aitvaras“ visus susirinkusius pakvies kartu dalyvauti vakaro programoje bei fotosesijoje.

Parodą „Iš Bachmano dvaro praeities“ bus galima apžiūrėti lauko ekspozicijoje iki spalio 14 d.

Rugsėjo 16 d. 16 val.

Salos etnokultūros ir informacijos centras, Neringos g. 7, Rusnė, tel.: (8 441) 50 010.

Rusnės saloje Uostadvario kaime prie švyturio lankytojus sukvies renginys „Rusnės sala ir Uostadvario Kuverto dvaro istorija“. Susirinkusiems bus pristatyta kilnojamoji paroda „Rusnės sala ir jos apylinkės“, smalsiausieji bus supažindinti su salos gamtos ir technikos paminklais, gamtine aplinka bei Uostadvario Kuverto dvaro kūrimosi ir sunykimo istorija. Norintieji galės paskanauti Rusnės vandens punšo.

Rugsėjo 18 d. 14 val.

Miniatiūrų muziejus, L. Rėzos g. 3, Juodkrantė, Neringa, tel. (8 469) 53 323.

Pokalbis „Dvarų kultūros atspindžiai Miniatiūrų muziejaus ekspozicijose“ lankytojus supažindins su ryškiausiai dvarų kultūrą atspindinčiais muziejaus eksponatais: portretinėmis miniatiūromis, stalo puošmenomis, indais, vėduoklėmis, biserio technika siuvinėtais aksesuarais ir kt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių